Голова громади Асканія-Нова на Херсонщині разом із секретарем ради склали свої повноваження і співпрацюють з російськими окупантами

30 Жовтня 2023, 13:28

Вадим Поліщук, 2018 рік. Фото: Олег Батурін/Центр журналістських розслідувань.

Вадим Поліщук, законно обраний голова громади Асканія-Нова Каховського району на Херсонщині, добровільно склав свої повноваження. Разом із ним офіційно звільнилася секретар селищної ради Оксана Василишина. Обидва колишні посадовці нині співпрацюють з окупантами.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Інформацію про звільнення Вадима Поліщука, голови громади Асканія-Нова і Оксани Василишиної, секретаря місцевої селищної ради ЦЖР підтвердив Іван Дударь, начальник Асканія-Нова селищної військової адміністрації.

«Вадим Поліщук добровільно склав свої повноваження на початку серпня 2023 року. Разом із ним подала заяву секретар селищної ради Оксана Василишина. Її повноваження теж достроково припинені. Наскільки мені відомо, зараз Василишина працює завучем в одній із окупаційних шкіл», – сказав Іван Дударь.

За його словами, є інформація про перехід на бік ворога і Вадима Поліщука, однак підтвердити її Іван Дударь поки не може.

За даними ЦЖР, Вадим Поліщук залишається на тимчасово окупованій Херсонщині і перейшов на бік ворога. Недавно він очолив один із відділів окупаційної адміністрації Чаплинки, де займався питаннями архітектури, земельних ресурсів і комунального майна. Інформацію про це надали три незалежні між собою джерела ЦЖР.

За повідомленнями окупаційних пабліків, наприкінці жовтня 2023 року загарбники призначили Полищука В. Н. заступником Владислава Нікітенка, нового гауляйтера Нижніх Сірогоз Генічеського району. Ініціали цього посадовця повністю співпадають з ініціалами Поліщука Вадима Миколайовича (Николаевича – російською). Можемо припустити, що мова йде про одну й ту саму людину.

Жител Нижні Сірогоз підтвердили ЦЖР, що не знають серед місцевих людину з таким іменем.

Скріншот з окупаційного пабліку.

ЦЖР спробував зв’язатися з Вадимом Поліщуком, однак з’ясувалося, що він останнім часом видалив свої сторінки в соцмережах і акаунти в усіх месенджерах. Єдиний відомий спосіб контакту з ним – старий номер телефона – перебуває поза зоною досяжності.

Востаннє ЦЖР вдалося поспілкуватися з Вадимом Поліщуком у травні 2023 року і спитати його про наявну вже тоді інформацію про співпрацю з окупантами.

«З вересня 2022 року я перебуваю на простої і отримую 6 тисяч гривень. Я не працевлаштувався [до окупантів], хоча пропозицій безліч. Я кілька днів провів у катівні і пройшов поліграф, крім того пережив три обшуки та інші форми психологічного впливу. Правда в тому, що я неофіційно юридично допомагаю деяким приватним підприємцям, з цього і виживаю. А хто і що вважає за співпрацю – то їхні справи», – відповів тоді ЦЖР Вадим Поліщук.

Як розповіли мешканці громади Асканія-Нова, вони бачили Вадима Поліщука 9 травня 2023 року на святкуванні росіянами «Дня Побєди». Останнім часом Поліщук часто перебував у тимчасово окупованому Сімферополі. Місцеві пов’язують це з тим, що його донька поступила до одного з окупаційних кримських вузів.

Поліщук Вадим Миколайович народився 9 квітня 1980 року в Асканії-Нова, до 2020 року працював заступником селищного голови Чаплинки. Має юридичну освіту. Був депутатом Чаплинської районної ради сьомого скликання. У 2020 році обраний головою громади Асканія-Нова від проросійської «ОПЗЖ». Переважна більшість депутатів Асканія-Нова селищної ради останнього скликання теж є обранцями від «ОПЗЖ».