ДБР повідомило про підозру керівництву “Херсонтеплоенерго”, яке під час окупації обласного центру вивело з підприємства 13 млн. гривень

24 Жовтня 2023, 16:59

Фото: Державне бюро розслідувань.

Працівники ДБР повідомили про підозру керівництву комунального підприємства «Херсонтеплоенерго», яке під час окупації Херсона незаконно вивело із структури 13 мільйонів гривень у період з червня по серпень 2022 року.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

На початку окупації Херсона на рахунках «Херсонтеплоенерго» були накопичені платежі від фізичних та юридичних осіб за надані послуги з постачання теплової енергії. Замість збереження грошей підприємства на депозиті або оплати боргів за газ, директорка підприємства організувала схему виведення коштів на приватні рахунки. До реалізації протиправної схеми вона залучила головного бухгалтера та керівницю профспілкової організації.

Маючи віддалений доступ до рахунків підприємства, директорка та головний бухгалтер переказали гроші на рахунок профспілкової організації всупереч законодавству, яке діє під час воєнного стану.

Потім, за участі голови профспілкової організації, ці кошти переказали під виглядом безвідсоткової позики на споживчі потреби на власні приватні рахунки. Далі вони могли розпоряджатися цими грошима на свій розсуд.

Загалом за такою схемою з «Херсонтеплоенерго» у період з червня по серпень 2022 року було виведено 13 мільйонів гривень. З них понад 5,5 мільйонів гривень були переведені на особисті банківські рахунки директора, головного бухгалтера та голови профспілки.

Трьом фігуранткам повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Підприємству повернуті всі виведені злочинним шляхом гроші.

Директорка підприємства вже не обіймає вказану посаду, до суду подані клопотання щодо відсторонення від посад двох інших учасниць оборудки.