На Херсонщині окупанти відкрили дві школи, вчителів у які шукали за оголошеннями в соцмережах

04 Жовтня 2023, 13:15

3 жовтня окупанти розпочали новий навчальний рік у двох нових захоплених школах Каховського району на Херсонщині – в селах Архангельська Слобода і Костогризове Зеленопідської громади. Цікаво, що вчителів у ці навчальні заклади росіяни набирали… через оголошення у соцмережах. Станом на середину вересня, виходячи з цих публікацій, у двох нововідкритих школах не вистачало викладачів основних предметів.

Про факт відкриття шкіл повідомляють у Центрі журналістських розслідувань.

“3 жовтня, більше ніж через місяць після традиційного початку нового навчального року, окупанти провели свято «першого дзвоника» одразу в двох школах Зеленопідської громади Каховського району. Школу в селі Архангельська Слобода очолила місцева колаборантка Штенке Інна Володимирівна, вчителька англійської мови, а Костогризівську школу очолила Фалькова Ірина Сергіївна“, – йдеться у повідомленні.

За кілька тижнів до відкриття зазначені школи розмістили в російській соцмережі “ВКонтакте” оголошення про вакансії для педагогічних працівників. Так, Костогризівська школа потребувала вчителів математики, англійської та російської мови, географії, біології, інформатики, а також вчителя молодших класів. Якщо до цього додати потребу школи в бібліотекарі, кухарі, медсестрі й технічних працівниках, то навчального закладу, фактично, ще кілька тижнів тому не існувало.

Схожа ситуація і в навчальному закладі у селі Архангельська Слобода. Тут також через оголошення намагались знайти 9 вчителів і медичну сестру. Чи вдалось це зробити за час до відкриття школи – питання риторичне, адже педагогів на окупованих територіях Херсонщини майже не залишилось.