Здавав проукраїнських жителів Скадовська окупантам: колаборант Микола Полікарпов отримав підозру

03 Вересня 2023, 14:30

2 вересня 2023 року СБУ повідомила про підозру Миколі Полікарпову, “валютнику” із Скадовська, більш відомому як “Утя”.Він здавав окупантам проукраїнських цивільних жителів Херсонщини, передавав списки людей росіянам і допомагав їм з видачею так званої гуманітарної допомоги.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на текст підозри.

Слідчі встановили, що 62-річний Микола Полікарпов з перших днів окупації Скадовська почав співпрацювати з російськими загарбниками. Він брав участь у пропагандистських заходах ворога, збирав інформацію про проукраїнських мирних мешканців Скадовського району, в супроводі російських військових розвозив так звану гуманітарну допомогу. Також він погрожував землякам незаконним позбавленням волі і фізичною розправою.

Микола Полікарпов. Фото: відкриті джерела.

За вказівкою Миколи Полікарпова 8 квітня 2022 року російські військові біля мосту через Краснознам’янський зрошувальний канал захопили жителя села Шевченко і незаконно утримували його в дитячому оздоровчому таборі «Слава» у Скадовську.

В середині квітня 2022 року Полікарпов здав окупантам інших жителів села Шевченко Скадовської громади. Росіяни влаштували облави за вказаними ним адресами, незаконно обшукували помешкання, позбавляли людей волі, били їх. «Тим самим Полікарпов брав участь у придушенні патріотичних настроїв населення», – вказано в тексті підозри.

За даними “Центру журналістських рлзслідувань”, Микола Полікарпов більш відомий жителям Скадовська за прізвиськом «Утя». Він займався нелегальним обміном валюти і завжди був прихильником «русского міра». В окупації він виявляв і здавав окупантам учасників мирних акцій протесту проти російської окупації, а також АТОвців. «Утя» був одним із ініціаторів знищення пам’ятного знаку «Загиблим за єдину Україну» в Скадовську 19 квітня 2022 року.

За скоєний злочин Миколі Полікарпову заочно повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч. 2 ст. 111 КК України. Тепер йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Раніше повідомлялось, що колаборант Сальдо обіцяє “безкоштовну газифікацію” населених пунктів на ТОТ лівобережжя Херсонщини.