“Святі бліндажі”: росіяни будують на лівобережжі Херсонщини підземні церкви для військових з Криму

26 Вересня 2023, 14:10

Росіяни намагаються розбудувати на окупованій території Херсонщини мережу своїх польових храмів, але є один нюанс: їм доводиться  пристосовувати до реалій воєнного часу та облаштовувати ці споруди… під землею. Для таких сакральних місць будують, а точніше “риють”,  спеціальні укриття, сподіваючись, що вони вбережуть їхніх парафіян-військовослужбовців та російських попів від української артилерії.  У “святих бліндажах” проходять служби та молебні, весілля окупантів, а навколо них навіть водять “хресні ходи”.

За інформацією російських ЗМІ, перший бліндажний храм на Херсонщині було “викопано та освячено” ще на початку 2023 року, хоча його перші фото були опубліковані лише в середині квітня, перед Пасхою. Схоже, знаходиться він у районі Олешківських пісків. Одночасно сюжет про богослужіння там з’явився і на російському пропагандистському ресурсі “Крим 24”.

Святкове богослужіння в бліндажному храмі

Святкове богослужіння у бліндажному храмі

У “святого бліндажа” простежується чіткий зв’язок із Кримом: служби тут ведуть попи саме з окупованого півострова. Зокрема, богослужіння під землею влаштовує керівник військового відділу Кримської митрополії РПЦ протоієрей Дмитро Коротков та духовенство Сімферопольської і Джанкойської єпархій тієї ж метрополії. 

Одним з “копачів” храму виявився відомий кримський колаборант Олександр Таліпов, якого росіяни називають “общєственніком”. Це пов’язано з тим, що, за словами Таліпова, сакральне місце було вирите на позиціях, “де знаходяться військовослужбовці 22-го армійського корпусу”. Це військово-тактичне угруповання базується саме в Криму. Російські журналісти намагались приховати цей нюанс, проте Таліпова, вочевидь, про це не попередили. 

Росіяни планують поступово розширювати мережу “святих бліндажів” і повідомляють, що у вересні на Херсонщині має з’явитись ще один подібний об’єкт.

Кримські попи під час служби у бліндажному храмі

Кримські попи під час служби у бліндажному храмі

Цікаво, що на деяких фото можна помітити, що підземний храм має величезні зовнішні вікна на рівні зросту людини. Це робить його концепцію безглуздою, адже всі, хто знаходяться всередині, можуть бути уражені уламками під час обстрілів. Не додають безпеки пастві кримських попів і “хресні ходи”, які вони влаштовують навколо “святого бліндажу”. Тож храм у підземному укріпленні з вікнами виконує радше пропагандистську роль, аніж захисну.

Хресна хода навколо “святого бліндажа”.