Росіяни можуть розпочати мобілізацію на окупованій частині Херсонщини вже наприкінці вересня

11 Вересня 2023, 15:59

Фото з відкритих джерел

Мобілізація на лівобережжі Херсонщини може розпочатись вже за кілька тижнів. Росіяни активно спростовують цю інформацію, але, зважаючи на попередній досвід окупації ними Донецької та Луганської областей, а також Кримського півострова, вже досить скоро херсонські чоловіки відправляться на фронти так званої “СВО”. Це підтверджується як поведінкою самих росіян, так і нібито “злитими” в Мережу розпорядженнями місцевих колаборантів.

Так, згідно з документом, що з’явився у Мережі, гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо планує розпочати мобілізаційні заходи вже починаючи з 25 вересня. В документі, достовірність якого ми підтвердити не можемо, зазначається, що починаючи від цієї дати військовозобов’язані чоловіки з лівобережжя Херсонської області мають бути мобілізовані. Також, окрім “живої сили”, Сальдо зобов’язується надати необхідну техніку “для потреб Збройних сил РФ”.

 

“Документ” Сальдо.

Також у Мережі нещодавно було опубліковано фото з нібито наказом “Військового комісара Херсонської області” Вадіма Шуригіна. Згідно з ним, з 21 вересня на підконтрольній росіянам території Херсонщини проводитимуться мобілізаційні заходи, а всі військовозобов’язані мають з’явитися до військкоматів з речами. Цікаво, що Шуригіна на Херсонщину призначили відносно нещодавно: дані про реєстрацію “військового комісаріату” в російському державному реєстрі юридичних осіб з’явилися 20 липня 2023 року. «Комісаріат» зареєстрований у Генічеську по вулиці Центральній, 5 – у захопленій будівлі Генічеської районної державної адміністрації і Районної ради.

“Документ” Шуригіна.

Так званий «военный комисар Херсонской области», підполковник, громадянин РФ Шуригін Вадім Валерьєвіч до цього працював заступником окупаційного військового комісара міста Севастополя, де займався призовом місцевих жителів до російської армії. Тож, схоже, спеціаліста з мобілізації призначили на Херсонщину не випадково. 

Росіяни, після публікації наведених документів, одразу назвали їх “фейковими”. Так, видачу повісток чоловікам на окупованих територіях Херсонщини неодноразово намагались спростували журналісти російського пропагандистського ресурсу “Таврія”. Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо також заявив, що опубліковані в українських ресурсах документи не є справжніми і закликав “довіряти лише офіційним джерелам”. 

Паралельно з цим у Телеграм-каналі МВС Росії у Херсонській області з’явилось оголошення, що усі військовозобов’язані з лівобережжя мають таки з’явитись до “військкоматів”, щоправда, за словами росіян, лише для того, щоб стати на військовий облік. Визнають росіяни також видачу ними повісток чоловікам, які прийняли російське громадянство, ось тільки називають їх “направленнями”. Також, за підтвердженою інформацією, населенню окупованої частини Херсонщини на їхні російські номера приходять повідомлення з пропозиціями підписати контракт з Росгвардією.

Росіяни в соцмережах скаржаться на несправедливість.

Цікаво, що мобілізацію населення Херсонської та Запорізької областей активно підтримують пересічні росіяни. Вони вважають несправедливим те, що їхні чоловіки гинуть на Херсонщині “захищаючи її жителів”, у той час, коли самі херсонці отримують безкоштовне житло на території РФ і воювати не вельми поспішають. Не розуміють, чому херсонців досі масово не гонять на забій і жителі так званих “ЛНР” та “ДНР”, адже більшість чоловіків з цих псевдореспублік або воюють з українцями зараз на фронті, або на цьому ж фронті загинули. Цей внутрішній тиск на російську владу з боку своїх же громадян, звісно, рано чи пізно призведе до оголошення офіційної мобілізації на лівобережжі Херсонської області. Логічно, що це відбудеться після закінчення незаконних виборів на окупованих територіях України. Оскільки під час виборів херсонські чоловіки були потрібні росіянам як електорат, а після них – вже як гарматне м’ясо. Також допомогти росіянам з мобілізацією можуть і списки виборців, що заповнювались на псевдоголосуванні: жителі Херсонщини вносили до них свої персональні дані.

“Сотні добровольців” у “батальйоні імені Маргелова”

Також, ймовірно, росіяни не використовуватимуть сам термін “мобілізація”. Військовозобов’язані з Херсонщини можуть просто оформлятись як “добровольці”. Для цього навіть створено спеціальний “батальйон імені Маргелова”, куди приймають херсонців, котрі мають бажання служити в армії РФ. Після “добровільного” вступу до цього батальону херсонських чоловіків просто можуть розподіляти до інших військових частин. Це частково підтверджує і так званий “сенатор від Херсонщини” Контантин Басюк, заявляючи, що “сотні херсонців подають документи на вступ до “батальйону Маргелова”. Однак на фото росіян жодного разу не засвітилось більше кількох десятків “маргеловців”. Куди поділись всі ці “сотні добровольців”, окупанти не повідомляють.