Російські військові викрали і вбили молоде подружжя із села Малі Копані на окупованій Херсонщині

18 Вересня 2023, 12:40

Подружжя Анастасія і Валерій Саксаганські з села Малі Копані, яких викрали та вбили російські окупанти. Фото: facebook.com/antonio.pshe.

На тимчасово окупованій Херсонщині російські військові викрали і вбили 26-річну Анастасію Саксаганську і її 34-річного чоловіка Валерія з села Малі Копані Голопристанської громади Скадовського району. У ніч проти 16 вересня 2023 року їх обох загарбники викрали з власного будинку. Рідні вбитого подружжя стверджують, що причиною їхньої смерті була відмова отримувати російські паспорти і йти на співпрацю з окупантами.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Першою інформацію про смерть Анастасії Саксаганської повідомила на своїй сторінці у Facebook її колега Антоніна Пшенична, акушерка-гінеколог Херсонського міського перинатального центру ІІ рівня ім. З. С. Клименко.

«15 вересня 2023 року зі своєї домівки в селі Малі Копані солдати РФ забрали молоде подружжя Валерія та Анастасію Саксаганських. Нажаль, їх безжалісно вбили. Сиротою залишилась їх дворічна донечка Маргарита», – написала Антоніна Пшенична.

Від імені колективу Херсонського міського перинатального центру ІІ рівня ім. З. С. Клименко вона висловила співчуття рідним та всім, хто знав це подружжя.

«Особисто від себе додам, що Настя була сонечком у нашому колективі, завжди усміхнена та життєрадісна. Легких вам хмаринок та Царства Небесного», – написала Антоніна Пшенична.

В розмові з кореспондентом “Центру журналістських розслідувань” Антоніна Пшенична доповнила, що розмовляла з рідними вбитих. Вони стверджують, що причиною викрадення стала відмова Валерія і Анастасії Саксаганських отримувати російський паспорт і співпрацювати з окупаційною владою.

«Всі їхні родичі і знайомі, які залишалися в селі, пішли на співпрацю. А вони не захотіли і їх за це вбили. Тіло Анастасії знайшли біля траси наступного дня після викрадення, а тіло чоловіка десь у посадці», – сказала Антоніна Пшенична.

Інформацію про викрадення подружжя Саксаганських ЦЖР підтвердили наші джерела в Голопристанській міській раді. За їхніми словами, це сталося біля першої години ночі 16 вересня в селі Малі Копані. Вони розповіли, що маленька донька Маргарита Саксаганська спала у своєму будинку, коли російські військові вдерлися і забрали її батьків. Разом із ними зник джип подружжя.

«Нещодавно у окупантів відбулась чергова ротація і до Голопристанської громади заїхали дуже жорстокі російські військові. Вони тероризують людей, тож усі, хто тільки може, намагається навіть не виходити на вулицю. Тож дуже важко достеменно дізнатися про те, що ж сталося з подружжям Саксаганських. Відомо, що тіло Анастасії знайшли в селі Раденськ Олешківської громади. Її розстріляли. Можливо, вона як дружина заступилася за свого чоловіка і її за це вбили. Що сталося з Валерієм – поки достеменно невідомо», – розповіли ЦЖР представники Голопристанської міськради.

Раніше повідомлялось, що окупанти створюють передумови для ще однієї екологічної катастрофи на ТОТ Запорізької області.