Незаконну російську “виборчу комісію” у Новотроїцькому очолив колишній фельдшер Олександр Свербілов

06 Вересня 2023, 12:45

Колаборант Олександр Свербілов. Фото: відкриті джерела.

Росіяни на окупованих територіях Херсонщини продовжують фарс, який вони називають “виборами”. Місцеві колаборанти беруть активну участь в організації незаконного голосування. Так, у селищі Новотроїцьке так звану “виборчу комісію” очолив колишній співробітник районної лікарні Олександр Свербілов.

Встановити особу “голови комісії” журналістам “IPC-Херсон” вдалось завдяки відео, яке опублікували російські ЗМІ. У своєму сюжеті росіяни навмисне приховали особу колаборанта, проте аналіз соцмереж допоміг визначити, що ним є новотройчанин Олександр Свербілов.

“Голосування відбувається у штатному режимі. Люди приходять із задоволенням. Безпека на виборчих дільницях забезпечена у повному обсязі. Громадяни не бояться приходити на вибори”, – розповів Свербілов “сенатору від Херсонщини”, росіянину Константіну Басюку, який відвідав Новотроїцьке з інспекцією. 

Свербілов розповідає “російському сенатору” Константіну Басюку про перебіг незаконних виборів.

Свербілову Олександру Марленовичу 55 років. Він пропрацював 20 років на посаді фельдшера у Новотроїцькій районній лікарні, а потім був завідувачем медичного пункту в одній з львівських частин МНС.

“Голова комісії” ніколи не приховував своєї симпатії до комуністичної ідеології, а після окупації Криму Свербілов полюбляв відпочивати на курортах півострова.

Свербілов в окупованому Судаку. Фото 2015 року.

Після повномасштабного вторгнення колаборант вступив до Комуністичної партії РФ і став членом Комітету регіонального відділення цієї політичної сили в Херсонській області. З того часу Олександр Свербілов брав активну участь у заходах КПРФ, і, ймовірно, саме комуністи лобіювали його призначення головою незаконної “виборчої комісії” у Новотроїцькому.

Свербілов під час конференції КПРФ на Херсонщині.

Зазначимо, що Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за колабораціонізм, зокрема, за організацію незаконних виборів та референдумів на окупованих територіях. Так, ч. 5 ст. 111-1 передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.