Колишньому заступнику керівника Голопристанської колонії, який допоміг депортувати понад 1700 осіб із Херсонщини, повідомлено про підозру

14 Вересня 2023, 13:38

Олексій Сорока. Фото: Державна установа «Голопристанська виправна колонія 7», Facebook.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру колишньому заступнику начальника – начальнику відділу «Голопристанської виправної колонії № 7» за фактом депортації та примусового переміщення понад 1700 осіб. Усі депортовані за вироками судів були засуджені та утримувалися в установах відбування покарань Херсонської області.

Мова йде про підполковника внутрішньої служби, заступника начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи – начальника відділу соціально-виховної та психологічної роботи Олексія Сороку.
Йому інкриміновано вчинення за попередньою змовою групою осіб інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).
За даними слідства, підозрюваний під час тимчасової окупації Херсонщини перейшов на бік ворога. Згодом він був призначений керівником незаконно створеної окупантами Голопристанської установи виконання покарань.
На цій псевдопосаді підозрюваний забезпечував тимчасове розміщення на території колонії засуджених, які були привезені з інших виправних установ правобережжя Херсонщини, звідти їх на спецавтівках вивозили до аналогічних установ, розташованих в РФ та на тимчасово окупованих територіях України.
Таким чином, восени 2022 року за наказом вищого керівництва підозрюваний разом із працівниками пенітенціарної системи Росії сприяв незаконному переміщенню понад 1700 осіб.