Іноземні “спостерігачі” за незаконними виборами на Херсонщині. Хто вони?

09 Вересня 2023, 18:05

На Херсонщині тривають незаконні вибори до так званого “Парламенту Херсонської області”. Задля легітимізації цього псевдоголосування росіяни традиційно задіяли так званих “іноземних спостерігачів” – маргіналів, що є громадянами країн Європи, Азії та навіть Африки. Таким чином окупанти намагаються створити ілюзію міжнародного визнання фарсу, який вони називають “проявом демократії”. Всі іноземці, котрі відвідали Херсонщину і яких нам вдалось ідентифікувати, багато років займають відверто проросійські позиції, а більша частина з них взагалі живуть в Росії. Тож про якусь об’єктивність цих “спостерігачів” говорити не доводиться.

На Херсонщині серед “спостерігачів” засвітився іспанець Енріке Хав’єр Рефойо Аседо. Його персона є “лакмусовим папірцем” рівня іноземців, котрі приїхали спостерігати за незаконним голосуванням. Після окупації Сходу України іспанець створив організацію “Солідарність-Донбас”, що займалась збором коштів для псевдореспублік. У 2018 році він був запрошений як почесний гість на святкування так званого “Дня республіки” до окупованого Донецька. З того часу іспанець став “експертом”, а інтерв’ю з ним нині періодично з’являються в російських виданнях. Аседо виступає проти надання Україні зброї західними партнерами, зокрема Іспанією.

Великі сумніви виникають і щодо об’єктивності нідерландки Соні Ван ден Енде, яку окупанти відкрито називають “своєю” та “росіянкою”. Пані Ван ден Енде приїхала на окуповані Росією території України ще на початку 2022 року і брала активну участь у  “прес-турах” для іноземних журналістів, зокрема, до зруйнованого росіянами Маріуполя.

Соня Ван ден Енде у Москві. Фото з соцмереж.

У вересні минулого року нідерландка також була спостерігачем на так званому “референдумі”, законність якого вона однозначно визнала. Жінка полюбляє позувати на фоні російської військової техніки і розповідати про те, що “підступний захід намагається знищити Росію”. Соня, як і багато “іноземних спостерігачів”, зараз живе в Росії, про що свідчать її сторінки у соцмережах.

Відвідала Херсонщину також “спостерігач” від Ісландії Ерна Олдудоттір. Росіяни позиціонують її як журналістку одного з ісландських видань Frettin.is Media. Це видання й справді існує та є компіляцією фейкових новин і проросійських наративів з усього світу. Велику увагу тут, звісно, приділяють і Україні. Пані Олдудоттір пише про провал українського контрнаступу, законність псевдореферендумів і про “українських нацистів”.

Одна з публікацій Ерни Олдудоттір.

Тож, очікувано, ця “експерткиня” з українських питань ніяких порушень на незаконних виборах не помітила. Навіть навпаки, розповіла російським журналістам, як люди радо голосують та підтримують окупантів. Це не перше псевдоголосування для пані Олдудоттір. У 2022 році вона вже була “спостерігачем” на так званому “референдумі” в окупованому Донецьку, заявивши тоді, що його результати “не підлягають сумнівам”. 

Крім інших, на Херсонщині була помічена і громадянка Індії Пурніма Ананд, яка також взяла на себе функції “міжнародного спостерігача”. Останнім часом ця пані більшу частину свого життя проводить в Росії, тож цей візит виглядає досить логічним. Пурніма Ананд є “почесним президентом Міжнародної федерації індійсько-російських молодіжних клубів (IFIRYC) при російському центрі науки і культури”, тож ні про яку неупередженість тут говорити не доводиться.

Паралельно займаючи посаду “Президента міжнародного форуму БРІКС”, що веде громадську діяльність, Пурніма Ананд чи не у кожному своєму інтерв’ю розповідає про захоплення росіянами, їхньою культурою і традиціями, а також важливою роллю Росії у сучасній світобудові. Звичайно, Ананд також відвідувала території окупованої Донецької і Луганської областей під час проведення там так званих “референдумів”. Тоді, як і зараз, вона ніяких порушень під час голосування не виявила і закликала визнати його результати.

Громадянин Бразилії Енріке Домінгес став ще одним “міжнародним спостерігачем” на незаконних виборах. Все, що треба знати про цього персонажа, – він є переможцем конкурсу російської газети “ВЗГЛЯД” для іноземних журналістів, які підтримують російську агресію проти України. За це він отримав футболку з літерою “Z” та річну підписку на російські Інтернет-ресурси. Домінгес живе в Росії та навчається в одному з Петербурзьких ВИШів, однак це не заважає йому розповідати про тотальну любов бразильців до Путіна. Ось лише одна цитата з його інтерв’ю російським журналістам:

Не обійшлись незаконні вибори на Херсонщині і без “спостерігачів” з африканського континенту. Про Даріо Абдула Камала відомо мало. Ми знайшли чоловіка в соцмережах і він, дуже неочікувано, виявився… путіністом і фанатом “русского міра”. Не дивно, що Даріо в інтерв’ю кремлівським пропагандистам заявив, що “шокований демократичністю виборів на Херсонщині”.

Тож компанію “міжнародних спостерігачів” навряд чи можна назвати хоч якоюсь об’єктивною. Головним завданням цих кремлівських маріонеток є створення ілюзії міжнародного визнання незаконних виборів на окупованих територіях України. Звичайно, “спостерігачі” також мають нести відповідальність за незаконний перетин міжнародно визнаних кордонів України.