Декларації мають бути відкритими: президент Зеленський наклав вето на закон про обмеження декларування депутатів і посадовців

12 Вересня 2023, 12:18

Володимир Зеленський. Фото: відкриті джерела.

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений 5 вересня 2023 року у другому читанні законопроєкт №9534, який мав би відновити декларування депутатів і посадовців. Закон передбачає, що декларації чиновників будуть закритими ще упродовж року, а побачити чиюсь декларацію публічно можна буде лише за згоди декларанта.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі.

“Вранці надійшов із Верховної Ради України закон, який зберігав обмеження щодо електронного декларування.

Обмеження неприйнятні.

Декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік. Уже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований. Бажано швидко”, – зазначив Зеленський.

Центр протидії корупції закликав президента повернути до Верховної Ради ухвалений 5 вересня у другому читанні законопроєкт №9534, який мав би відновити декларування посадовців та депутатів.

У ЦПД наголошують, що ухваливши цю норму нардепи знехтували думкою Європейського Союзу, заявою послів G7, рекомендацією постійного доповідача Європарламенту Міхаеля Галера та – найголовніше – думкою 91,7% українців, які виступають за відкриті декларації про «воєнні» доходи чиновників.

Разом з тим, декларантам дозволили не вказувати адресу одного об’єкта нерухомості за кордоном, де проживають члени сім’ї.

Також, депутати лишили собі можливість не показувати в деклараціях житло, витрати на оренду якого компенсуються державою, якщо площа такого об’єкта не перевищує 75 квадратних метрів. Якщо коротко, не показувати квартири, за приховування яких ряд депутатів отримали кримінальні справи.

У ЦПК нагадали, що це вже не перша спроба знищити публічне декларування статків. Навіть за час створення цього законопроєкту кілька фракційних груп намагалися додати правки, щоби приховати власні статки.

Раніше повідомлялось, що у Кочубеївській громаді рівненські будівельники продовжують відновлення пошкоджених будинків.