14 військовослужбовців РФ судитимуть за силові розгони окупантами учасників мирних акцій протесту в Херсоні

20 Вересня 2023, 10:26

Фото: Херсонська обласна прокуратура.

За силові розгони учасників мирних акцій протесту в Херсоні  судитимуть 14 військовослужбовців РФ, серед яких командири вищого офіцерського складу.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокутарура.

Прокурори Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирнадцятьох військовослужбовців рф за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).
Серед обвинувачених п’ять представників вищого та старшого офіцерського складу армії РФ – генерал-майори, полковники, підполковник. А також дев’ять їхніх підлеглих військовослужбовців федеральної служби Росгвардії.
Слідством установлено, що навесні 2022 року під час тимчасової окупації Херсонщини, в обласному центрі на площі Свободи місцеве населення збиралося на мирні акції в підтримку України. Такі демонстрації постійно придушувалися окупантами.
Керував силовим розгоном протестувальників один із обвинувачених – командир 50 окремої бригади оперативного призначення РФ генерал-майор Михайло Калупін. За його вказівкою виконувалися бойові накази щодо придушення опору херсонців, застосування щодо них насильства та зброї.
Унаслідок таких дій, було незаконно затримано та ув’язнено щонайменше 11 цивільних осіб. У місцях несвободи їх піддавали тортурам, вибиваючи відомості про рух опору, військових ЗСУ схиляли до співпраці.
Наразі усі підозрювані перебувають у розшуку. Встановлення інших причетних осіб триває.