Російські окупанти незаконно створили так зване “міністерство будівництва, архітектури і ЖКГ Херсонщини”

29 Серпня 2023, 12:20

Валерій Новіков, окупацыйний в.о. «міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Херсонської області». Фото: скріншот відео 2014 р.

24 серпня 2023 року окупанти створили так зване «міністерство будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Херсонської області», яке очолив росіянин Валєрій Новіков. Він до цього був головою некомерційного партнерства «Експертно-консультаційний центр з кисневого і кріогенного обладнання» в підмосковних Хімках.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Запис про створення окупаційного міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Херсонської області з’явився в російському реєстрі юридичних осіб 24 серпня. Виконуючим обов’язки «міністра» призначений Новіков Валєрій Валєрійович.

Цей незаконний орган влади створили на підставі указу гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо №78-У від 4 серпня 2023 року. Штатна чисельність «міністерства» має становити 260 осіб.

Попри це, в офіційних окупаційних пабліках про його діяльність почали повідомляти ще з початку червня цього року. Ще не призначеного «міністра» не існуючого на той час «міністерства» Новікова приймав міністр будівництва і ЖКГ РФ Ірек Файзуллін, також його запрошували на різноманітні наради за участі херсонських колаборантів. За інформацією окупантів, Валєрій Новіков нібито займався ліквідацією наслідків підриву і знищення росіянами Каховської ГЕС і нібито розпочав підготовку захоплених об’єктів соціальної і культурної сфери до зими.

За ідентифікаційним номером платника податків РФ “Центр журналістських розслідувань” встановив, що Валєрій Новіков з 2013 по 2020 роки очолював некомерційне партнерство «Експертно-консультаційний центр з кисневого і кріогенного обладнання», зареєстроване в місті Хімки Московської області. Він займався проведенням профільних виставок «Кріоген-Експо» і був заступником голови технічного комітету з стандартизації ТК-114 «Кисневе і кріогенне обладнання» у РФ.

Раніше повідомлялось, що Український католицький університет запускає курс вивчення кримськотатарської мови.