Ремонтна лихоманка, «зомбуюча» вода та українські діти-нацисти – підбірка російських фейків про південь України за серпень

30 Серпня 2023, 13:16

Фотоколаж: "IPC-Херсон".

Закінчується останній місяць літа, проте не вичерпується фантазія у російських пропагандистів. У серпні з-під їхнього пера виходили чергові фейки, повірити в які здатен лише глибоко зазомбований індивід – або, власне, росіянин. Тож, ми зібрали для Вас накрінжовіші новини про Херсонську та Запорізьку області, що з’явилися у російських ЗМІ у серпні. Насолоджуйтесь, але пам’ятайте – передозування російською брехнею може перетворити українців на малоросів.

«Велике будівництво» по-російськи 

На окупованих територіях України росіяни впроваджують свою версію «Великого будівництва» – програму з ремонту та відновлення навчальних закладів, соціальної інфраструктури та дорожньої мережі. Наприклад, на Херсонщині вони обіцяють відремонтувати 50 навчальних закладів до 1 вересня. Проте на практиці виявляється, що більшість цих «будівництв» є фейками окупантів, які вони використовують для відмивання бюджетних коштів.

Гарним прикладом російського «будівництва» може слугувати ситуація з ліцеєм №3 в окупованому Генічеську. На початку липня «шефи» з Красноярського краю вирішили провести тут капітальний ремонт шкільних приміщень і повністю замінити дах. Це було дивно, бо у 2018 році цей ліцей вже було відремонтовано з повною заміною покрівлі. Після початку «будівництва по-російськи» школа стояла без даху деякий час, а 11 серпня у Генічеську пройшли зливи, тож усі внутрішні роботи, що встигли виконати рашисти, зійшли нанівець. Більше того – обвалилась стеля і вода пройшла до першого поверху. Тож тепер будівля Генічеського ліцею №3 не зможе прийняти учнів у новому навчальному році.

Наслідки окупаційного «капітального ремонту» Генічеського ліцею №3.

Схожа історія з «Комплексним центром соціального обслуговування» у селищі Новотроїцьке. Його окупанти також взялись «відновлювати». У своєму серпневому відео російські журналісти зазначають, що приміщення центру було побудовано у 50-х роках ХХ століття і з того часу жодного разу не ремонтувалось. І в це, теоретично, можна було б повірити, якби у травні росіяни не зняли інший сюжет із цього ж центру, на якому чітко видно, що приміщення знаходиться якщо не в ідеальному, то у дуже гарному стані. А тепер просто порівняйте один з коридорів цієї установи до початку російського «ремонту» і після нього:

«Ремонт» у Новотроїцькому «Центрі соціального обслуговування».

Ну і, звичайно, куди ж без доріг? В окупованому Мелітополі окупанти заявили, що відремонтували 20 кілометрів асфальтового покриття, у тому числі, завершують ремонт на проспекті Богдана Хмельницького. Асфальтове покриття на проспекті до повномасштабного вторгнення вже було капітально відремонтовано у кілька етапів – з 2017 по 2021 рік. На ці роботи було виділено більше 120 мільйонів гривень загалом.

Місцеві жителі навіть жартували, що у комунальників Мелітополя є гарна традиція – щороку перекладати асфальт на проспекті Богдана Хмельницького. Схоже, що росіяни просто повторно відкриють асфальт, який було покладено ще за України.

Росіяни «ремонтують» дорогу в Мелітополі.

Канікули… на кладовищі та нацистські шабаші для українських дітей

Російські пропагандисти часто роблять головними героями своїх фейків дітей з окупованих територій. У серпні почастішали повідомлення про «щасливий» відпочинок молоді з Херсонщини та Запоріжжя у таборах відпочинку на території РФ. Але часом росіяни пропонують провести школярам канікули, скажімо так, досить специфічно…

Так, «пощастило» дітям з окупованих територій, яких вивезли на відпочинок до національного парку «Угра», що у Калузькій області Росії. Тут замість розваг молоді влаштували екскурсію… на місцеве кладовище, про що росіяни радісно відзвітували у своїх соцмережах.

Екскурсія для херсонських школярів по кладовищу в Калузькій області.

Справа в тому, що керівництво табору вирішило показати молоді місця поховання окупантів, що загинули у так званій «спецоперації». На цьому розважальна програма не закінчилась, адже діти, що приїхали до «Угри», потрапили до вельми релігійних росіян. Тому весь їх відпочинок складався з відвідування місцевих церков та молитов. «Ми зробили все, щоб очі дітей блищали від радості і здивування», – зазначають росіяни. І що-що, а здивувати наших дітей цього разу їм справді вдалось.

Екскурсія до російської церкви. «Щасливі» херсонські школярі.

Звичайно, російські окупанти не втрачають найменшої нагоди звинуватити українців у правому радикалізмі. Так, у серпні на пропагандистському ресурсі «Запорожский вестник» було розміщено новину про те, що на Запоріжжі нібито було проведено захід, де дітей вчили поводитися зі зброєю, і куди учасники прийшли у формі зі свастиками «та шевронами нацистських підрозділів».

В якості ілюстрації було розміщене фото, на якому секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв стоїть з дівчатками, що носять нарукавні патчі з символікою «Азова» і з мальтійським хрестом на чорному тлі. У «новині» стверджується, що це символіка підрозділу «Люфтваффе» української армії. Насправді ж це звичайний фотомонтаж. У цьому легко впевнитися, якщо перейти на сторінку Куртєва у Телеграм і подивитися на оригінал цього фото. У дівчат, які брали участь в Міжнародному фестивалі «Запорозький Спас», на футболках патчі з гербом Запорізької області та з символікою дитячого патріотичного руху.

Російський фотомонтаж і оригінальне фото.

Та в одному росіяни праві – в Україні дітям справді нав’язують нацистську ідеологію, ось тільки відбувається це на територіях, окупованих Росією. У Херсонській та Запорізькій областях ведуть активну діяльність російські молодіжні парамілітарні організації: «Юнармія», «Юг Молодой», «Мы вместе», «Волонтеры Победы», «Молодая Гвардия Единой России». У кращих традиціях Третього Рейху окупанти наполегливо «рекомендують» школярам і студентам вступати до цих організацій, які є частиною пропагандистської машини РФ.

«Зомбуюча» вода 

Бонусом розповімо вам, чому українці, на думку деяких росіян, так їх ненавидять. Виявляється, справа тут не у вбивстві наших співгромадян чи окупації українських територій, а… у воді. В російських соцмережах у серпні широко розповсюджувалась ідея, що, починаючи з 2010-х років, питну воду в деяких українських містах, у тому числі Херсоні та Запоріжжі, труїли підступні американці. До неї, виявляється, додавали хімікати, які «зомбували» місцеве населення. «Зброя масового зомбування» викликала в українців напади русофобії та агресії щодо апологетів «русского міра». Також «зомбування» проводилось через продукцію компаній «Кока-Кола» та «Нестле». Цікаво, чому споживання цих же продуктів ніяк не вплинуло на місцевих колаборантів? Можливо, у них вроджений імунітет до русофобії?