Правоохоронці завершили розслідування щодо подружжя херсонських колаборантів – Геннадія та Олени Шелестенко

12 Серпня 2023, 13:06

Колаборанти Олена та геннадій Шелестенки. Фотоколаж: "IPC-Херсон".

Правоохоронці завершили розслідування щодо подружжя проросійських пропагандистів з Херсона – Геннадія та Олени Шелестенко.

Відповідний документ опублікований на сайті Офісу Генерального прокурора.

Геннадію Шелестенко про підозру в колабораціонізмі повідомили співробітники СБУ у травні 2022 року. За даними слідства, від початку повномасштабного вторгнення Росії він добровільно погодився на співпрацю з представниками окупаційної влади й виконував обов’язки медійної підтримки збройної агресії РФ та уникнення нею відповідальності за насильство щодо України.

Тоді СБУ зауважила, що у своїх дописах він позиціонував російських окупантів як “рятівників Херсонщини від гуманітарної катастрофи, уникаючи питання, що саме вони стали причиною продовольчої кризи та військових злочинів”. Крім того, як зазначила СБУ, він сприяв російській пропаганді, “формуючи в суспільстві наративи про страх населення перед “нацистами” й “доброчинність” російських військових”.

Дружині Шелестенка – Олені – правоохоронці інкримінують також колабораційну діяльність (частина 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України). Її викликають 14 серпня для надання доступу до матеріалів досудового розслідування та вручення обвинувального акту.

Як раніше повідомляв “IPC-Херсон”журналістка-утікачка Олена Шелестенко називала херсонців “продажними зрадниками” та розповідала про “жахи життя” у місті. Вона “засвітилась” в ефірі одного з краснодарських ЗМІ.

Частина 6 статті 111-1, яку інкримінують подружжю, передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також конфіскацією майна або без такої.

Раніше повідомлялось, що в Україні запроваджують проєкт «Прокурор Громади».