Окупаційному коменданту Херсонщини Віктору Бедрику, якого першим ідентифікував Центр журналістських розслідувань, повідомлено про підозру

18 Серпня 2023, 13:43

Віктор Бедрик. Фото: відкриті джерела.

СБУ повідомила про підозру у вчиненні воєнних злочинів окупаційному коменданту Херсонщини Віктору Леонідовичу Бедрику, якого першим у квітні 2022 року ідентифікував Центр журналістських розслідувань. Полковник Бедрик підозрюється у незаконному ув’язненні і катуванні щонайменше 12 цивільних осіб.

Відповідний документ оприлюднено на сайті Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, у квітні-травні 2022 року за підтримки вищого керівництва РФ у захоплених приміщеннях державних органів та установ міста Херсон та області організовано місця нелегального ув’язнення і катування цивільних жителів.

«Так, у квітні 2022-го окупаційною владою створено військову комендатуру Херсонської області та основним місцем її дислокації стала захоплена будівля Херсонського апеляційного суду. Заступник командира 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту ВМФ РФ Віктор Бедрик став військовим комендантом. Він мав у підпорядкуванні військовослужбовця Алєксандра Чичкана та інших невстановленим слідством солдатів у кількості не менше 25 осіб», – йдеться у тексті підозри.

За інформацією СБУ, у період із травня по липень 2022 року Бедрик і Чичкан незаконно ув’язнили щонайменше 12 людей, яких помістили до камер підвального приміщення військової комендатури Херсонської області. Бранці утримувались у виснажливих для людського організму та антисанітарних умовах, були обмежені у їжі та воді, не отримували медичної допомоги. Полонених били руками, ногами, палицями та іншими предметами, а також електричним струмом. Затримання і допити тривали від 3 до 10 діб.

«Під час катування ув’язнених примушували давати неправдиві відомості про себе та членів сім’ї, їм систематично погрожували вбивством, затриманням близьких та рідних. Є відомості, що Чичкан особисто застосовував фізичне насильство до потерпілих. 11 травня минулого року російські військові, перебуваючи в ДУ «Херсонський слідчий ізолятор» затримали працівника установи. Протягом трьох діб його били і допитували в комендатурі четверо солдатів», – йдеться у повідомленні.

10 червня 2022 року в камері катівні від численних травм помер працівник ДУ «Північна виправна колонія № 90». 26 червня 2022 року від катування помер ще один чоловік.

Бедрик підозрюється у відданні наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням та інших порушеннях законів і звичаїв війни, що поєднані з умисним убивством. Вважається, що підозрюваний Чичкан діяв за наказом та під керівництвом Бедрика.

У квітні 2022 року Центр журналістських розслідувань ідентифікував полковника Віктора Бедрика, колишнього командира бригади РХБЗ з Приморського краю РФ.

Раніше повідомлялось, що колишня посадовиця Пенсійного фонду України в Херсонській області отримала підозру.