На місці будівлі Херсонської ОДА після війни може з’явитись парк – архітектор

31 Серпня 2023, 14:45

Будівля Херсонської ОДА. Фото: "IPC-Херсон".

Будівля Херсонської обласної державної адміністрації зазнала значних пошкоджень від обстрілів росіян. Звичайно, реконструкція та відновлення об’єкта почнеться тільки після Перемоги, та існує й альтернативна думка. Херсонський архітектор Андрій Луцик вважає, що на місці адміністрації може з’явитись новий парк чи громадський простір, а саму установу можна перенести до іншого місця.

Про це під час інтерв’ю журналістам “IPC-Південь” розповів зазначений архітектор.

“Перед війною сама будівля ОДА і комплекс будівель поруч був внесений до переліку пам’яток архітектури. За часом вона відноситься до так званого “сталінського ампіру”. Зараз будівля зазнала таких пошкоджень, що мова йде про фактично повне її відновлення. Хоча зовнішні елементи конструкції вцілили, але руйнування такі, що її доведеться комплексно реконструювати. Питання, чи відновлювати будівлю ОДА – це питання відношення до культурної спадщини. Якщо херсонці вирішать, що “сталінський ампір” для них не є важливою культурною спадщиною – адміністрацію можна повністю перебудувати, або якось по-іншому переосмислити цю площу. Якщо херсонці захочуть – замість неї можна взагалі розбити новий парк, поєднавши таким чином Центральний ринок та Парк “Херсонська фортеця” зеленою алеєю”, – зазначив Андрій Луцик.

Стан Херсонської ОДА зараз. Фото: відкриті джерела.

На питання, куди саме можна перенести саму установу, архітектор відповів, що таких будівель у Херсоні безліч. Для нього, наприклад, прийнятним варіантом є комплекс СІЗО по вулиці Перекопській. Про те, що слідчому ізолятору не місце в історичному центрі міста розмови йдуть вже давно, тож ХОДА може спокійно релокуватись у ці приміщення. 

“Ми маємо у центрі міста СІЗО, яке також є пам’яткою архітектури, але яке зовсім там не доречне. Чому б нам не винести СІЗО за межі міста, а увесь апарат Херсонської обласної адміністрації не перенести туди?” – зазначив архітектор.

Проблемні питання щодо відбудови пошкоджених росіянами адміністративних будівель стосуються не лише Херсона. Наприклад, влада сусіднього Миколаєва вже заявила, що комплекс Миколаївської ОДА відновленню після ракетного удару росіян не підлягає.

Миколаївська ОДА після ракетного обстрілу росіян.