Херсонський морський порт після Перемоги можуть перенести до іншого району міста

30 Серпня 2023, 14:27

Херсонський морський порт. Фото: Вікіпедія.

Російсько-українська війна змінює не лише долі людей, а й архітектуру міст, що перебувають у зоні воєнного конфлікту. Херсон також після Перемоги має дещо змінитись. Однією з новацій може стати перенесення Херсонського морського порту  з центрального до іншого району міста. Архітектори вважають, що ідеальною локацією для цього об’єкту може стати мікрорайон Острів.

Про журналістам “IPC-Південь” розповів херсонський архітектор Андрій Луцик.

“Розташування виробничих об’єктів у центрі міста є не резонним. Зокрема, порт “відрізає” значну частину центра від ріки та погіршує, наприклад, туристичні можливості Херсона. Одночасно росіяни зруйнували більшу частину промисловості на Острові. Тож логічно було б після Перемоги перенести частину об’єктів промисловості та інфраструктури саме на Острів. Це “розгрузить” центр міста та забезпечить робочими місцями населення Острова”, – зазначив Андрій Луцик.

Херсонський морський порт постраждав від дій росіян і відбудовувати його доведеться ледь не “з нуля”. Це дасть змогу майже “безболісно” релокувати його до іншого району Херсона. За словами архітектора, логістику промислового виробництва на Острові мають забезпечити нові мости, що мають бути зведені після Перемоги. 

“У концепції генерального плану міста, що розроблявся ще до війни, є ще один залізничний міст з Острова на материк, а також ще один – дорожній. Вони оминатимуть місто із західної сторони. Таким чином, ми зробимо під’їзд до промислових зон на Острові не через місто. Тож центр Херсона стане більш привабливим для туристів, а Острів стане певним промисловим хабом”, – поділився планами архітектор.