Близько 500 пошкоджених будинків відновили у Високопільській громаді на Херсонщині

28 Серпня 2023, 13:54

Будівельники з Тернопільщини перекривають дах на будинку у селищі Архангельске на Херсонщині, липень 2023 р. Фото: facebook.com/oda.te.gov.ua.

У Високопільській селищній громаді Бериславського району на Херсонщині вже відновили близько п’ятисот будинків. Загалом пошкоджених будинків тут більше двох тисяч. Місцеві жителі продовжують повертатися до своїх домівок. нині до населених пунктів громади повернулась половина людей, які проживали тут на початку повномасштабної війни.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Про відбудову розповіла начальниця Високопільської селищної військової адміністрації Ганна Шостак-Кучмяк. За її словами, загалом у громаді відновлено вже біля п’ятисот пошкоджених будинків з більше ніж двух тисяч. З них за допомогою ініціативи відбудови регіону «Пліч-о-пліч» та за рахунок держави і благодійників відновлено біля 300 будинків, ще біля 200 будинків люди відновили самотужки.

«Частина будинків мають таку велику ступінь руйнації, що їхнім власникам доводиться чекати компенсації держави на купівлю іншого житла або ж їхньої відбудови. Зараз у нас працює багато фахівців з різних регіонів України. Тут і Вінницька, і Черкаська, і Тернопільська, і Хмельницька, і Дніпропетровська, і Кіровоградська області. Вся Україна нам підставляє плечі. В першу чергу відновлюємо житло військовослужбовців та інших категорій людей. Так, комусь це зроблять у першу або в другу чергу, але ми абсолютно нікого не залишимо без уваги», – сказала Ганна Шостак-Кучмяк.

Вже накрили покрівлі приблизно на 150 будинках завдяки благодійному фонду з Вінниці – додала начальниця Високопільської військової адміністрації. Почали з Князівки і Високопілля, тепер вінничани працюють у Потьомкиному і Нововознесенському, планують працювати також в Іванівці. З поточними ремонтами допомагає благодійний фонд «Карітас». Хмельничани відбудовують пошкоджені двоповерхівки. Тернопільчани почали працювати в селищі Архангельське, де загалом відновлять 348 будинків. Будівельники з Дніпропетровської області зайшли в село Ольгине, Черкаси – до Новопетрівки, Іванівки і Миколаївки. Чернівецька область відновлюватиме Зарічне.

Зараз триває відновлення на приблизно 250 будинках.

Тим часом люди продовжують повертатися до своїх домівок. До Високопільської громади вже повернулося біля половини мешканців. Більше двох тисяч людей нині постійно проживає у Високопіллі, більше половини повернулось до Архангельського. Повертаються навіть до найбільш зруйнованих сіл – зокрема, Князівки.

Раніше повідомлялось, що підприємець Валентин Астафуров активно співпрацює з окупаційною “адміністрацією” Генічеського району.