Верховна Рада розглянула законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

13 Липня 2023, 14:17

Ілюстрація: відкриті джерела.

Сьогодні, 13 липня 2023 року Верховна Рада розглянула законопроєкт про про регулювання обігу медичного канабісу в Україні. У першому читанні 268 парламентарів проголосували «за».

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Як повідомляє народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі, цей документ чекав на схвалення парламенту понад рік, а сама ініціатива просувалася значно довше. Тепер ухвалений законопроєкт має пройти друге читання, а потім його повинен підписати Володимир Зеленський. За два тижні до цього, 28 червня, президент закликав парламентарів проголосувати за ініціативу.

Проєкт закону передбачає розширення доступу пацієнтів з онкозахворюваннями та посттравматичними стресовими розладами до необхідних методів лікування та лікарських засобів. Йдеться насамперед про регулювання обмеженого обігу:

– канабісу;

– смоли канабісу;

– екстрактів та настойок канабісу;

– тетрагідроканабінолу (ТГК).

У травні 2000 року Кабмін вніс їх до переліку небезпечних наркотичних засобів і психотропних речовин, заборонених в Україні. Однак подальші вивчення канабісу, зокрема дослідження ВООЗ у 2018-2019 роках, показали: негативний вплив і залежність можуть викликали лише певні сорти конопель за умови регулярного вживання у великих дозах. Натомість канабідіол, що міститься у рослинах, має терапевтичний ефект і може використовуватися у медичних і наукових цілях.

Тож автори законопроєкту №7457 пропонують дозволити в Україні обмежений обіг канабісу:

– для лікування неврологічних захворювань, хронічного болю невропатичного походження, захворювань травного тракту, проблем психічного характеру та паліативної допомоги виключно за рецептом лікаря. До повномасштабної війни понад два мільйони людей в Україні потребували лікування препаратами із медичним канабісом. Скільки таких пацієнтів зараз — складно оцінити, адже до хвороб «мирного часу» додався ПТСР.

– для дослідження канабіноїдів українськими науковцями та розвитку фармацевтичної галузі.

За дотриманням ліцензій на вирощування канабісу слідкуватиме Нацполіція. Очікується, що виготовлені лікарські засоби будуть більш доступними для пацієнтів із України, аніж дороговартісні імпортні ліки.

Раніше повідомлялось, що росіяни вчергове обстріляли Микільське на Херсонщині. Загинула 85-річна жінка.