У селі Кізомис на звільненій торік частині Херсонщині окупанти зареєстрували школу, а її директоркою призначили Євгенію Дубіну

07 Липня 2023, 13:00

Кізомиський ліцей після обстрілу військами РФ 23.04.2023 і колаборантка Євгенія Дубіна. Фото: t.me/olexandrprokudin і соцмережі

У селі Кізомис Білозерської селищної громади на звільненій ще 11 листопада 2022 року правобережній частині Херсонщини російські окупанти 4 липня зареєстрували школу. Її очолила 42-річна Євгенія Дубіна, колаборантка і власниця фітнес-центру з Білозерки. За словами мешканців селища, вона не має вищої педагогічної освіти.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними з російського державного реєстру юридичних осіб, окупанти 4 липня 2023 року незаконно зареєстрували на базі Кізомиського ліцею Білозерської селищної ради Херсонського району заклад під назвою «Кизомысская школа Белозерского муниципального округа».

Очолила цю «школу» Дубіна Євгенія Сергіївна, 14 вересня 1980 р. н. Вона мешканка смт Білозерка, де має фітнес-центр. За словами місцевих, Дубіна не має педагогічної освіти. Під час тимчасової окупації Білозерки колаборантка працювала вчителькою початкових класів і класною керівницею в захопленій російськими загарбниками місцевій школі.

З окупантами добровільно співпрацює й її чоловік Дубіна Володимир Васильович, який ще торік очолив окупаційний «відділ молодіжної політики, сім’ї та спорту» в Білозерці.

Колаборанти Євгенія і Володимир Дубіни. Фото з соцмережі

Село Кізомис, смт Білозерка як і вся правобережна частина Херсонщини були повністю звільнені від російських загарбників майже вісім місяців тому – 11 листопада 2022 року. Відтоді Кізомис постійно перебуває під російськими обстрілами.

Начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін у Telegram показав, як виглядає Кізомиський ліцей на наступний день після обстрілу Кізомиса 24 квітня 2023 року.

Станом на сьогодні практично вся інфраструктура села знищена. Те, що не зруйнували російські керовані авіаційні бомби і артилерія, знищила велика вода після підриву окупантами Каховської ГЕС. З близько півтори тисячі населення тут зараз залишилось менше ста людей.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтером Великоолександрівської селищної громади Бериславського району Херсонської області російські окупанти призначили судового виконавця з Челябінська Сєрґєя Поволоцкого. Попри звільнення цієї громади, він продовжує виконувати свої «обов’язки» і час від часу проводить виїзні прийоми для мешканців Великої Олександрівки, які переїхали до російської Анапи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter