Росіяни припинили фінансувати купівлю житла для херсонських переселенців. “Халява” закінчилась

02 Липня 2023, 14:49

Росія затримує виплати за так званими “житловими сертифікатами” для херсонців. У деяких регіонах РФ фінансування програм для переселенців призупинили взагалі. За таких умов росіяни відмовляються продавати житло “евакуйованим” херсонцям та погрожують судитись за вже продану переселенцям нерухомість.

Про це повідомляють одразу кілька російських ЗМІ.

“Погашення житлових сертифікатів тим, хто переїжджає з Херсона, призупинено. Тільки у Ленінградській області держава встигла заборгувати пів мільярда. За кожною історією – сім’я без житла”, – зазначають російські ЗМІ. 

Російські журналісти розповідають історію жительки Петербурга Алли. На початку травня 2023 року вона продала свою квартиру переселенцям з Херсона. Держава обіцяла їй виплатити кошти за житловим сертифікатом упродовж 15 днів, проте вона їх досі не отримала. Жінка змушена жити в орендованій квартирі, проте і херсонських переселенців до проданого їм житла пускати відмовляється, поки не отримає грошей. Росіянка зазначає, що почекає ще місяць, а потім буде через суд намагатись розірвати договір, якщо держава до того часу не профінансує угоду за сертифікатом.

Подібні випадки зафіксовані не лише у Ленінградській області. Так, російські журналісти зазначають, що “жителі Херсонської області постали перед труднощами під час вирішення своїх житлових проблем у Республіці Адигея. Вони поскаржилися, що не можуть в’їхати до нового житла, оскільки його колишні власники не отримали грошей через затримку владою оплати житлових сертифікатів. Іноді затримки становлять кілька місяців”.

У соцмережі Telegram навіть створено спеціальний канал, у якому росіяни розповідають, як держава “кинула” їх з херсонськими сертифікатами. На сьогодні там понад 1200 учасників. Найбільше затримок фінансування за житловими сертифікатами для херсонців фіксується у Краснодарському краї, Ленінградській області та окупованому Криму. Більшість населення цих регіонів відмовляється продавати квартири херсонцям.