Повернувся з Європи з наміром працювати на окупантів: гауляйтеру із Скадовської громади повідомлено про підозру

27 Липня 2023, 13:09

Ростислав Криворучко, колаборант. Фото: окупаційні ЗМІ.

Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораційній діяльності 35-річному Ростиславу Криворучку, гауляйтеру села Тарасівка Скадовської міської громади Херсонської області. На початку повномасштабної війни він перебував на заробітках у Європі і повернувся додому з наміром співпрацювати з окупаційною владою.

Відповідний документ опубліковано на сайті Офісу генерального прокурора.

Слідством встановлено, що Ростислав Криворучко не пізніше липня 2022 року добровільно очолив «администрацию территориального управления Тарасовского сельского поселения Скадовского муниципального округа».

На посаді гауляйтера Криворучко роздавав «гуманітарну допомогу» від загарбників, схиляв односельців до співпраці з росіянами, завозив до місцевих навчальних закладів російські підручники, тиснув на директора і вчителів сільського ліцею, погрожуючи фізичною розправою примусово відібрав у старости села Тарасівка ключі від старостату та самовільно зайняв її службовий кабінет, а у директора ліцею відібрав ключі від приміщень школи. Також Криворучко проводив активну агітацію під час незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ.

Згідно даних “Центру журналістських розслідувань”, на початку окупації Скадовської громади Ростислав Криворучко був на заробітках в одній із країн ЄС. Навесні 2022 року він повернувся до рідного села через тимчасово окупований Крим і запропонував загарбникам свою кандидатуру на посаду гауляйтера. За словами мешканців Тарасівки, Криворучко здавав проукраїнських односельців представникам ФСБ РФ і разом із військовими РФ вдирався до них з незаконними обшуками.

Гауляйтеру села Тарасівка Ростиславу Криворучку повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Колаборанту загрожує позбавлення волі строком від п’яти до десяти років.

Раніше повідомлялось, що росіяни заборонили цивільним відвідувати Арабатську Стрілку.