Окупанти на Херсонщині збираються бурити нові глибокі свердловини, щоб вирішити проблеми з водою після підриву Каховської ГЕС

10 Липня 2023, 17:04

Фото: відкриті джерела.

У прибережних населених пунктах Каховського району на тимчасово окупованій лівобережній частині Херсонщини російські окупанти збираються бурити нові глибші свердловини для вирішення проблеми з водопостачанням. Після підриву ними Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища рівень води в наявних свердловинах впав, а в деяких селах вода в них узагалі зникла.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на власні джерела і повідомлення окупаційних Telegram-каналів.

За інформацією окупантів, повністю зникла вода в свердловинах села Софіївка Любимівської громади Каховського району. Вони стверджують, що 9 липня завезли туди питну воду і планують завозити її й надалі.

Також окупанти запевняють, що будуть бурити нові глибші свердловини нижче нинішнього рівня води у Дніпрі, щоб забезпечити місцеве населення питною водою – одну в Софіївці і вісім у Каховці.

Раніше окупаційна влада Каховки заявила про повне припинення централізованого водопостачання в селі Малокаховка. Там рівень води у свердловинах впав на 5 метрів. Однак, за даними ЦЖР, зараз централізоване водопостачання в цьому селі є.

«Старожили кажуть, що скалу над водоносним горизонтом у Малокаховці пробили ще в 1952-1953 роках, до наповнення Каховського водосховища. Бо саме село перенесли після будівництва Каховської ГЕС і збудували заново. Тож є надія, що централізоване водопостачання тут більше не припинятиметься. Але в більшості будинків люди отримують воду з власних свердловин. А в них води переважно нема, бо ніхто раніше не робив їх глибокими, як у сусідній Любимівці», – розповіли жителі Каховської громади.

Раніше повідомлялось, що агенти руху “АТЕШ” фіксують переміщення російської військової техніки в обхід Чонгара.