Командира підрозділу росгвардії та трьох його підлеглих судитимуть за катування херсонців під час окупації

03 Липня 2023, 10:26

Фото: Поліція Херсонської області.

Слідчі поліції Херсонщини скерували до суду матеріали розслідування щодо командира підрозділу росгвардії та трьох його підлеглих, які під час окупації обласного центру катували херсонців.

Під час тимчасової окупації Херсона фігуранти організували катівню у приміщенні ізолятору тимчасового тримання обласного главку поліції, де вони піддавали тортурам незаконно затриманих місцевих жителів. За вчинені злочини їм загрожує 12 років ув’язнення.
Правоохоронці з’ясували, що на початку березня 2022 року військовослужбовці країни-агресора захопили будівлю ізолятора тимчасового тримання ГУНП в Херсонській області. З того часу окупанти використовували приміщення ІТТ для незаконного утримування громадян, яких нещадно піддавали тортурам. Під час розслідування поліцейські встановили, що з березня по жовтень 2022 року у катівні перебували щонайменше 400 жителів Херсона та області.
Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, поліцейські встановили особи 9 росгвардійців та 2 колаборантів-колишніх поліцейських, які причетні до функціонування катівні. Керував катами 44-річний житель ростовської області, який обіймає посаду заступника начальника управління федеральної служби військ національної гвардії російської федерації по ростовській області. Ще 8 рядових росгвардійців здійснювали охорону, конвоювали затриманих, брали участь у тортурах та катували українців. Двоє колобарантів-колишніх поліцейських проводили обшуки, після яких людей поміщали до ІТТ. Серед викрадених були переважно проукраїнські активісти, волонтери, ветерани АТО, правоохоронці та їх родичі.
У травні командиру підрозділу росгвардії та трьом його підлеглим було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 «Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Слідчі за процесуального керівництва обласної прокуратури зібрали достатньо доказів для обвинувачення підозрюваних і нині обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Обвинуваченим загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. Також наразі проводяться необхідні слідчі дії щодо документування злочинної діяльності інших учасників катівні.