Колишній сільський голова Одрадівки на Херсонщині Олександр Сторчак став гауляйтером села і здає окупантам своїх земляків

04 Липня 2023, 15:22

Олександр Сторчак, колаборант. Фото з соцмереж

Олександр Сторчак, колишній сільський голова Одрадівки Новотроїцької громади Генічеського району Херсонщини став гауляйтером села і здає окупантам своїх земляків. З цього села в січні 2023 року загарбники примусово видворяли людей за супротив роботі окупаційної адміністрації.

Про це Центру журналістських розслідувань розповіли місцеві мешканці.

За їхніми словами, гауляйтер Одрадівки Сторчак Олександр Віталійович, 1973 р. н., з перших місяців окупації добровільно співпрацює з загарбниками і заселяє їх у спорожнілі помешкання односельців. Він займався проведенням незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до Росії, постійно організовує для росіян пропагандистські заходи – в тому числі, в захоплених закладах освіти.

Одрадівка відома тим, що в січні 2023 року з цього села окупанти показово-примусово видворили кількох місцевих мешканців за «проукраїнську пропаганду і супротив роботі окупаційної адміністрації».

Олександр Сторчак (попереду) на організованих окупантами заходах до «Дня Побєди», 09.05.2023. Фото: окупаційний тг-канал

Олександр Сторчак – син Віталія Сторчака, дуже відомого в Новотроїцькій громаді багаторічного голови колишнього колгоспу «Степовий», почесного громадянина колишнього Новотроїцького району, якого окупанти теж активно використовують у своїх пропагандистських сюжетах.

Гауляйтерка Новотроїцького Євгенія Кузьменко та Віталій Сторчак (в центрі). Фото з соцмереж

«До 2015 року Олександр Сторчак був сільським головою Одрадівки. Його обрали завдяки авторитету батька, хоча сам він був завжди ніякий, геть безініціативний і взагалі нічого для свого села навіть не намагався зробити. Прославився він хіба що своєю любов’ю до більярду: його дуже часто бачили в робочий час в одному з барів Новотроїцького за цією грою», – розповіли ЦЖР мешканці Новотроїцької громади.

Також Олександр Сторчак був депутатом Новотроїцької районної ради останнього в її історії, сьомого скликання (2015-2020 рр). У 2014 році його притягували до адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів.

Як повідомляв ЦЖР, з 17 старост Новотроїцької територіальної громади Генічеського району Херсонщини вісім співпрацюють з російськими окупантами. Вони допомагають розміщувати військових ворожої армії на території своїх населених пунктів.

Серед них старости: сіл Кривий Ріг, Федорівка і Метрополь Юрій Ганюков, села Горностаївка Олег Торопєєв, сіл Василівка і Дружелюбівка Олена Ковалів, села Громівка Сергій Ляшко, села Новомиколаївка Наталя Басова, сіл Новопокровка і Ясна Поляна Раїса Хір’янова, сіл Сивашівка, Заозерне, Садове та Овер’янівка Мирослава Гордієнко та сіл Дивне, Лиходідівка, Попелак і Свиридонівка Юрій Ларін.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter