Гауляйтер Великої Лепетихи на Херсонщині Вадим Сайдулаєв зник, замість нього призначили Ілью Каширіна, чиновника з Краснодара

05 Липня 2023, 14:17

Илья Каширин

У смт Велика Лепетиха на тимчасово окупованій Херсонщині зник гауляйтер Вадим Сайдулаєв. Замість нього на цю посаду окупанти призначили росіянина Ілью Каширіна, який працював у Краснодарі під керівництвом Андрєя Алєксєєнка, нинішнього глави окупаційного «уряду» Херсонщини.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

Як розповіли ЦЖР мешканці Великої Лепетихи, їхній гауляйтер Вадим Сайдулаєв, колаборант-депутат Каховської районної ради від президентської партії «Слуга народу» на початку червня зник. Його діяльність постійно критикували в окупаційних телеграм-каналах. Зокрема, його звинувачували в провальній роботі захоплених шкіл на території Великолепетиської громади. Перший навчальний заклад окупантам не без проблем вдалося відкрити тут лише наприкінці осені 2022 року.

«Кажуть, що у Вадима Сайдулаєва в Криму померла дружина. Він узяв печатку окупаційної адміністрації Великої Лепетихи і поїхав до рідних, які залишались на півострові. Більше про нього нічого не чули. Ані в Херсонській області, ані в Криму його з тих пір поки ніхто не бачив», – сказали мешканці громади.

Замість колаборанта-втікача російські окупанти призначили новим гауляйтером Великої Лепетихи Ілью Каширіна (Каширин Илья Игоревич). 24 червня він оприлюднив відео зі словами підтримки президенту РФ Владіміру Путіну під час тодішнього короткочасного заколоту приватної військової кампанії «Вагнер» у Росії. А 27 червня в російському державному реєстрі юридичних осіб з’явився запис про його призначення в. о. голови окупаційної «Великолепетихской военно-гражданской администрации».

Илья Каширин - праворуч Фото: krd.ru

Илья Каширин – праворуч Фото: krd.ru

Хто він такий – місцеві не знають. «Він точно не з Херсонщини. Кажуть, він із Росії», – розповіли ЦЖР мешканці громади.

Ілья Каширін виявився колишнім заступником голови адміністрації Західного внутрішньоміського округу Краснодара, де працював під керівництвом Андрєя Алєксєєнка, нинішнього глави окупаційного уряду Херсонщини. Останнім часом він працював заступником голови Ради секретарів первинних відділень партії «Єдина Росія» в Західному внутрішньоміському окрузі Краснодара. Навесні 2023 року Ілья Каширін їздив до окупованого Мелітополя Запорізької області поспілкуватися з представниками російських окупаційних військ і привозив до них так звану гуманітарну допомогу від представників Краснодарського краю.

Його попереднику на посаді гауляйтера Великої Лепетихи Вадиму Сайдулаєву в лютому 2023 року українські правоохоронці повідомили про підозру в колабораційній діяльності. Йому світить десять років позбавлення волі.

  • Останнім часом окупанти активно замінюють гауляйтерів на Херсонщині, призначаючи на ці посади заїжджих росіян. Як повідомляв ЦЖР, новим головою окупаційної адміністрації смт Горностаївка Каховського району став Ніколай Смородінов з Кубані. Він виявився вже третім призначенцем загарбників у громаді. Перший гауляйтер Горностаївки Юрій Гранкін втік ще в листопаді, а другий, Петро Мельниченко, за словами місцевих нібито добровільно пішов з посади.