Анатолій Борзенко, гауляйтер Новоолександрівки, допомагає російським окупантам розграбовувати майно односельців

19 Липня 2023, 12:36

Гауляйтер Новоолександрівки Анатолій Борзенко. Фото: відкриті джерела.

На окупованій Херсонщині гауляйтер села Новоолександрівка Анатолій Борзенко заселяє до спорожнілих будинків односельців російських окупантів та допомагає їм розграбовувати майно.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на власні джерела.

Гауляйтером села Новоолександрівка Нижньосірогозької громади Генічеського району, що на тимчасово окупованій частині Херсонщини, загарбники призначили Анатолія Борзенка, 4 червня 1987 р. н. За словами місцевих жителів, це невдаха, який постійно змінював роботу і особливо ніде надовго не затримувався.

Він допомагає розселяти російських військових у будинках односельців і розграбовувати їхнє майно. Водночас Борзенко дуже боїться неминучої кримінальної відповідальності за свій злочин.

«Колись він таксував на “євроблясі” між Новоолександрівкою і Нижніми Сірогозами, але далі колишнього райцентру не виїжджав. Рвався чимось керувати, однак працював різноробом у місцевому господарстві. Потім влаштувався охоронцем десь у Запорізькій області. Коли ж село окупували, Анатолій Борзенко сам прийшов до росіян і просився працювати на них «председателем сельсовета». Спочатку його призначили «директором комунгоспу», але потім став гауляйтером, вдерся до кабінету старости і зайняв його робоче місце», – розповіли жителі громади.

Анатолій Борзенко працює у тандемі з відомою місцевою зрадницею Оленою Видрою. Разом із нею він тероризував батьків, примушуючи віддати своїх дітей до захопленого окупантами Новоолександрівського ліцею. Борзенко вдирався до помешкань односельців разом із озброєними російськими військовими і декілька мирних людей з його подачі стали заручниками окупантів.

Крім того, Борзенко розселяв і продовжує розселяти росіян у спорожнілі будинки односельців, які змушені були виїхати з окупації, грабував їхнє майно і примушував переоформлювати бізнес та земельні ділянки на загарбників і їхніх місцевих поплічників. Частину приватних будинків у селі Борзенко спалив.

«Під час першого заселення окупантів ті обирали найзаможніші і найкомфортніші будинки. Коли ж виселялись, то вони всі їх пограбували, а що не могли винести – розтрощили. Зараз Борзенко намагався поселити там окупантів по новому колу, але ті в пограбованих хатах селитися не хочуть. Крутять носом і вимагають дати їм помешкання з гарними меблями і технікою», – розповіли жителі громади.

Попри свою співпрацю з окупантами, Анатолій Борзенко дуже боїться неминучої кримінальної відповідальності за свій злочин і звільнення села Збройними силами України. Після серії останніх прильотів і потужних вибухів у Новоолександрівці у ніч проти 11 липня 2023 року він одразу ж утік у поля, де переховувався до самого ранку.

Раніше повідомлялось, що жителю Херсонщини повідомлено про підозру за незаконне зберігання арсеналу зброї.