Як агітпроп «пояснював» підрив Каховської ГЕС

28 Червня 2023, 21:43

Фото: затоплені Олешки (t.me/khersonoleshky)

Протягом місяця російська пропаганда поширювала численні фейки про підрив Каховської ГЕС заради того, щоб зняти з себе провину за терористичний акт.

Фейк: Каховська ГЕС «самозруйнувалась»

Агітпроп пидавав версії, що руйнація дамби могла статися через отримані раніше пошкодження та природні фактори.

Однак норвезькі вчені підтвердили підрив Каховської ГЕС. Сейсмологи вказали, що зафіксували сфокусований імпульс енергії, що характерно для вибуху.

Фейк: «Каховську ГЕС обстріляли українці»

Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано нібито внаслідок обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано.

Очевидно, що з початку війни Росія створює наративи, звинувачуючи Київ у власних діях.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що підрив Каховської ГЕС вигідний Росії, а звинувачення на адресу України є абсурдними.

Українська розвідка має масив доказів причетності Росії до підриву Каховської ГЕС.

Фейк: Після підриву Каховської виник «спалах холери»

Міністерство охорони здоров’я відреагувало на повідомлення про можливий спалах епідемії холери в районах, які постраждали від підриву окупантами Каховської гідроелектростанції.

«Мережею масово шириться фейк щодо спалахів холери в областях, які постраждали від підтоплення. Повідомлення також адресно розсилаються користувачам через месенджери. Наголошуємо, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО», – йдеться в повідомлені.

 

В МОЗ зазначають, що на сьогодні в Україні на територіях Херсонської, Запорізької Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей не зареєстровано жодного підтвердженого випадку холери.

Як повідомлялось, росіяни підірвали Каховську ГЕС вночі 6 червня.

За інформацією Генерального штабу Збройних сил України, щоб приховати реальну кількість жертв після підриву Каховської гідроелектростанції у Херсонській області, командуванням російських окупаційних військ вирішило поховати загиблих у братських могилах. Без забору зразків ДНК та встановлення будь-яких позначок на місці поховання.