На Херсонщині гауляйтеру Новоолексіївки Асану Алієву, про якого писав ЦЖР, повідомили про підозру в колабораціонізмі

28 Червня 2023, 21:36

Колаборант Асан Алієв

60-річний Асан Алієв, перший відомий представник кримськотатарського народу, який пішов на відкриту співпрацю із ворогом 28 червня отримав підозру в колабораційній діяльності. Окупанти призначили його гауляйтером смт Новоолексіївка Генічеської територіальної громади.

Про це йдеться в тексті підозри Служби безпеки України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 60-річний Асан Алієв у травні 2022 року добровільно пішов на співпрацю з ворогом і отримав посаду «начальника Новоалексеевского территориального управления Генической ВГА». У червні 2022 року Алієв, перебуваючи в окупованому Криму, давав інтерв’ю російським пропагандистам, представившись «председателем сельского совета пгт Новоалексеевка».

«Асан Алієв знімав українську символіку в Новоолексіївці і чіпляв замість неї російську, організовував російські пропагандистські заходи, видавав так звану російську допомогу в 10 тисяч рублів, представляв та затверджував керівника Новоолексіївського ліцею №1, проводив наради з керівниками комунальних підприємств, установ і організацій», – йдеться в повідомленні про підозру.

Колаборант Асан Алієв і колаборант Володимир Сальдо

Колаборант Асан Алієв і колаборант Володимир Сальдо

Про співпрацю Асана Алієіва з окупантами ЦЖР повідомляв ще в липні 2022 року. Колаборант з 2005-го по 2014-й роки очолював Херсонський регіональний меджліс, працював помічником голови Херсонської облдержадміністрації та був помічником постійного представника президента України в АР Крим, де відповідав за блок міжнаціональних відносин.

За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, після зрадницьких дій Алієв відразу був відсторонений від зв’язку і механізмів ухвалення рішень представницького органу кримських татар.

«Як тільки нам стало відомо про перші контакти Асана Алієва з Сейтумером Німетуллаєвим (ексголова Генічеської РДА, обвинувачений у державній зраді, в розшуку СБУ з 2015 року – ред.), ми одразу вивели Алієва з усіх наших комунікаційних каналів та механізмів прийняття рішень. Де-факто Асана Алієва абсолютно виведено за межі діяльності Меджлісу кримськотатарського народу», – сказав кореспонденту ЦЖР Чубаров.

Він також пояснив, що попри зраду Алієва, Меджліс не може сам позбавити його членства, адже рішення має приймати Курултай (з’їзд – ред.) кримськотатарського народу.

Асану Алієву повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України. За скоєний ним злочин передбачене покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

  • Як повідомляв ЦЖР, пошкодження ударами ЗСУ двох автомобільних мостів  через  Чонгарську протоку 22 червня 2023 року перекрили головний логістичний шлях російських окупантів з поставок озброєнь на південний фронт, а також цивільного автотранспорту по так званому «сухопутному коридору» до Криму з Росії через окуповані території Донецької та Запорізької областей. Мешканці Генічеської громади розповідають про збільшення військових вантажівок, які щодня рухаються з Криму по Арабатській стрілці.