Каховську ГЕС змило водою, бойові комарі 2.0 та воскресіння Стрємоусова. Як росіяни у червні брехали про окуповані території Півдня

30 Червня 2023, 11:50

Фотоколаж: "IPC-Херсон".

Російська брехня – це окремий витвір «мистецтва». Так натхненно наповнювати свої інформаційні джерела відвертою маячнею можуть тільки пропагандисти РФ, адже уся ідеологія їхньої країни побудована саме на брехні. Ми зібрали для вас найкрінжовіші новини стосовно Херсонської та Запорізької областей, що з’явилися у російських ЗМІ у червні.

«Она утонула»

У перші години після підриву Каховської ГЕС та її греблі «говорящі» голови окупанти стверджували, що в Каховці все спокійно, дамба  ціла і неушкоджена. Коли стало зрозуміло, що довго приховувати катастрофічні наслідки підриву греблі неможливо, в хід пішли звинувачення ЗСУ у обстрілі греблі.  Окупанти називали різні версії причин вибуху: від ударів по Каховській гідроелектростанції американськими HIMARSами – до замінованих плотів, що їх відправили ЗСУ із Берислава. Однак ніяких ударів зафіксовано не було, відтак  пізніше почали з’являтися публікації про те, що ГЕС зруйнувалась сама собою під тиском води. Це цілком в стилі путінського «она утонула».

Російські ЗМІ досі не можуть створити узгоджену версію подій, але сходяться вони в одному – Росія Каховську ГЕС не підривала і до катастрофи не має жодного відношення. Проте  українські та західні розвідки і експертні центри, норвезькі сейсмологи і журналісти -розслідувачі навели достатньо переконливих доказів того, що руйнацію тіла дамби міг спричинити лише потужний вибух всередині самої конструкції. Оскільки саме росіяни контролюють Каховську ГЕС із перших днів окупації Херсонської області, закласти тонни вибухівки у внутрішні приміщення електростанції та організувати її детонацію могли тільки вони.

Зруйнована російським окупантами Каховська ГЕС, червень 2023 року. Фото: Youtube #BABYLON’13

Проваливши евакуацію населення з підтоплених територій, росіяни звинуватили в цьому українську сторону. Російські медіа стверджують, внаслідок не скоординованих дій української влади, на правобережжі Херсонщини загинуло кілька десятків мирних жителів. Однак ніяких доказів цьому не наводиться. Водночас, за даними Херсонської обласної військової адміністрації, під час рятувальної операції у Херсоні справді загинуло близько 10 людей, та більшість з них – через обстріли росіянами місць евакуації, чому є документальні підтвердження.

Паспорт або смерть!

Одразу після підриву дамби Каховської ГЕС, російські пропагандисти заявили про навалу жителів окупованої частини Херсонщини до паспортних столів з метою отримання російських документів. Розвиваючи попередній фейк, окупанти розповідали що жителі підтоплених районів лівобережжя нібито повністю зневірились в українській владі, тож відтепер надають перевагу громадянству Російської Федерації.

«Херсонщина стала ближче до Росії» після підриву ГЕС

Проте росіяни, створюючи ці публікації, трохи змістили акценти. Так, прискорення темпів паспортизації на лівобережжі Херсонщини справді пов’язане з катастрофою на Каховській ГЕС, ось тільки справа в тому, що окупанти просто не надають  допомогу людям з підтоплених територій, котрі не мають громадянства РФ.

«Росіяни використали ситуацію навколо підриву ними ГЕС фактично для продовження примусової паспортизації. Грошову допомогу за програмами, які вони анонсували, росіяни надають лише за наявності у постраждалих російських паспортів», – розповів Юрій Соболевський, перший заступник голови.

За свідченнями жителів лівобережжя Херсонщини, російські «рятувальники» подекуди навіть відмовились евакуювати з підтоплених населених пунктів людей, котрі не мали російських паспортів. До громад, де вирувала повінь, між тим, разом з російськими рятувальниками першими приїхали також працівники так званих «мобільних пунктів паспортизації», що проводили процедуру  паспорта за лічені хвилини. Тож деякі жителі Херсонщини змушені були отримати окупантські аусвайси, просто щоб не потонути у водах Каховського моря.

Евакуйовані з зони підтоплення херсонці розповідають про бажання отримати російський паспорт

На окупованій частині Запорізької області ситуація аналогічна. Аусвайс потрібен, щоб вижити: отримувати соціальні виплати, хоч яку-небудь медичну допомогу, працевлаштуватися на всі комунальні підприємства, а також на більшість приватних. Дітей не приймуть до школи, якщо в одного з батьків не буде російського паспорта, а випускникам не видають атестати. Під час заходів  фільтрації окупанти вимагають пред’явити паспорт рф, а якщо його немає, погрожують, що відправлять на підвал. Тобто про добровільну паспортизацію на ТОТ Запорізької області мови йти не може.

«Бойові комарі» на дронах та хлорна атака

Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил РФ Ігор Кирилов представив у червні оновлену версію  про  загрозу нашестя «бойових комарів», які США поставляють українцям, аби вони заражали російських солдатів тропічними хворобами на кшталт малярії чи лихоманки Західного Нілу.  Ви скажете – це ж уже було! Так, але цього разу російські генерали модернізували ісвою байку – комарі налітатимуть не самі, їх доставлятимуть БПЛА!

«Відповідно до опису, безпілотник мав доставляти в заданий район контейнер з комахами і вивільняти їх. Такий спосіб зараження противника дав би значний військовий ефект», – на повному серйозі заявив Кирилов.

Росіяни розповідають про діжки з хлором біля автовокзалу

Інша біда, якою російські пропагандисти лякають херсонців,  не наводячи ніяких доказів, – загроза хлорної атаки.  За інформацією російських творців фейків, українці розташували поблизу херсонського автовокзалу каністри з хлором та планують їх підірвати. Звісно, самі херсонці цей фейк спростовують, повідомляючи, що ніяких ємностей з хімічними речовинами у місті не помічено.

Примарне зрошування за 500 мільярдів на Запоріжжі

Гауляйтер Запорізької області Євгеній Балицький майже відразу після теракту росіян на Каховській ГЕС заявив, що на ТОТ Запорізької області буде реалізований «масштабний проєкт створення зрошувальних систем» загальною вартістю 500 мільярдів рублів. Паралельно окупанти повідомляють про вражаючі «успіхи» у сільському господарстві та вихід аграрної сфери регіону на «принципово новий рівень».

Росіяни вихваляються розвитком сільського господарства на Запоріжжі

Звичайно, це все фейк, адже меліоративна система у Херсонській та Запорізькій областях абсолютно залежить від Каховського водосховища. Вода звідти направлялась до Каховського магістрального каналу, а далі – до системи гідротехнічних споруд, які дозволяли зрошувати сотні тисяч гектарів сільськогосподарських земель на території двох областей.

Після підриву дамби Каховської ГЕС водосховище не функціонує, тож води на зрошення немає. Також зруйнована і система каналів. Отже, реалізувати такий проєкт без відновлення Каховського водосховища або побудови аналогічного гідротехнічного об’єкту неможливо.

Додатково, за інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова, на ТОТ Запорізької області окупанти самі руйнували магістральні канали, забираючи звідти бетонні конструкції для будівництва оборонних споруд. Тож відновлювати доведеться не лише водосховище, а й систему каналів.

Воскресіння Стрємоусова

Херсонський колаборант Кірілл Стрємоусов «воскрес», проте, на щастя, тільки у соцмережах. Ймовірно, у російських пропагандистів настільки великий дефіцит розкручених   персонажів, що  вирішили воскресити  Стремоусова. У червні цього року в його Telegram-каналі з’явились нові публікації, через що знайшлись росіяни, які стверджують, що Стрємоусов живий і просто переховується від українських спецслужб.

На початку червня у російській соцмережі «ВКонтактє» було опубліковано кілька дописів, у яких смерть Стрємоусова ставиться під сумнів. Росіяни придумали цілу конспірологічну теорію, за якою Кірілл живий, а аварія, в якій він загинув, була інсценована ФСБ.

Росіяни ставлять під сумнів смерть Стрємоусова

Далі – більше: у соцмережі «ВКонтактє» 10 червня з’явились публікації про те, що херсонський колаборант вже навіть «воює на фронті». «Стрємоусов знову на передовій! Посилюємо оборону і відступати не збираємось!» – пишуть вони.

Від початку літа хтось зробив аж шість нових публікацій у Telegram-каналі загиблого колаборанта. Більше ніяких фактів, які підтверджували б те, що Стрємоусов живий, росіяни не надають. Тож поки що офіційно Кірілл продовжує перебувати там, де і має бути – у пеклі.

Фейки про обстріли цивільного населення

На думку росіян, українці обстрілюють українські міста і села… Майже у кожному номері пропагандистського листка «Запорожский вестник» є сторінка з цинічною назвою «Сила в правді», де друкують відверто перекручену інформацію. У номері цього видання, що розповсюджувалося в Запорізькій області на початку червня, у матеріалі з назвою «Нелюди против безоружных» вчергове йде мова про обстріли цивільного населення та інфраструктури. За заявами видання, здійснює ці обстріли українська сторона. Ніяких доказів цим заявам видання не надає, оперуючи лише голослівними заявами та «коментарями» людей.

Одначе саме російські війська обстрілюють населені пункти неподалік лінії фронту. За інформацією голови Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка, тільки за добу 27 червня 2023 року російські війська здійснили 77 атак по 16 містах і селах. Зруйновано 40 об’єктів цивільної інфраструктури: квартири, будинки, гаражі та інше майно людей. Авіацією ворог вдарив по Оріхову та Малій Токмачці, з РСЗВ здійснив 5 обстрілів Левадного, Білогір’я, Лугівського, 70 артобстрілів прийшлося по Гуляйполю, Оріхову, Залізничному, Преображенці, Малинівці, Юрківці та інших прифронтових селах.

Російські ЗМІ про «обстріли» ЗСУ

Ну і, звичайно, росіяни продовжують вважати свою армію непереможною. В інтерв’ю, опублікованому в газеті «Новый день», гауляйтер Запорізької області Євгеній Балицький заявив, що російська армія спроможна витримати будь-який натиск ЗСУ.

Збройні сили України, у свою чергу, ці наративи спростовують щодня. Так, за інформацією українського Генштабу, у ході наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках звільнена площа складає вже 130 кв.км.

Під синьо-жовтий прапор повернулися 8 населених пунктів: Новодарівка, Левадне, Сторожеве, Макарівка, Благодатне, Лобкове, Нескучне, П’ятихатки.