Через руйнування Чонгарських мостів окупанти постачають техніку та боєприпаси з Криму по Арабатській стрілці

28 Червня 2023, 21:47

Удари ЗСУ по автомобільним мостам біля Чонгару Фото: скриншот відео

Пошкодження ударами ЗСУ  двох автомобільних мостів  через  Чонгарську протоку  22 червня 2023 року перекрили головний логістичний шлях російських окупантів з поставок озброєнь на південний фронт, а також цивільного автотранспорту по так званому  «сухопутному коридору» до Криму з Росії через окуповані території Донецької та Запорізької областей. Мешканці Генічеської громади повідомили Центру журналістських розслідувань  про збільшення військових вантажівок, які щодня рухаються з Криму по Арабатській стрілці.  

Автомобільне сполучення з Кримом було припинено в обидва боки після  ракетного удару ЗСУ по мостах на адмінкордоні між Херсонською областю та півостровом у районі КПВВ Чонгар. Чонгарський міст закрито для руху  транспорту і пішоходів. Вже наступного після ракетного удару ЗСУ дня, 23 червня, окупанти збудували понтону переправу через Чонгарську протоку поруч з основним мостом і  розпочали його ремонт, залучивши мостобудівельників із Росії і окупованого Криму.

Окупанти збудували понтону переправу через Чонгарську протоку

На час ремонту Чонгарського мосту окупаційна влада Херсонської області та Криму перенаправили цивільний автотранспорт через Армянськ, розділивши потоки легкового та вантажного транспорту на пропускні пункти Каланчак та Чаплинка, де скупчуються великі черги.

Тим часом мешканці тимчасово окупованої Генічеської громади  щодня спостерігають переміщення російської військової техніки  із Криму на Херсонщину дорогою, прокладеною по косі Арабатська стрілка.

“Другий день поспіль йдуть  колони: важкі машини, і тентовані, і відкриті, без маскування. Везуть боєприпаси. Сьогодні з опівдня проїхали вже понад 20 машин, рухаються мініколонами по 3-5 одиниць, і продовжують йти”, – на умовах анонімності повідомляють місцеві мешканці.

Асфальтовану дорогу з Криму через село Соляне до селища Стрілкове Генічеського району російські загарбники почали будувати минулого року. Раніше тут була пішана дорога, якою не користувались через окупацію Криму.  За підрахунками телеграмканалу  Генічеськ.UA, станом на 20 березня 2023 р. було прокладено близько 65 км асфальтового покриття із 113 кілометрів загальної довжини Арабатської стрілки. Мешканці Генічеської громади повідомляли, що російські окупанти звозили бетонні дорожні плити у напрямку с. Стрілкове, тобто укладання дороги йшло з обох боків коси.

Російські окупанти звозили бетонні дорожні плити у напрямку с. Стрілкове, тобто укладання дороги йшло з обох боків коси

Зазначимо, що дорога з Криму по Арабатській стрілці  на відрізку с.Генічеська Гірка – м. Генічеськ досить вразлива для ударів ЗСУ, бо проходить через два автомобільні мости (не рахуючи третій – залізний міст).

Якщо рухатись з боку Криму у напрямку Генічеська, то першим буде міст, споруджений над Арабатською протокою, що з’єднує затоку Сиваш з Азовським морем (ширина 100-150 м). Протоку також називають Промоїною – вона утворилась у 1970 році внаслідок великого шторму.

Краєвид Генічеська з боку Арабатської стрілки, прямокутниками відмічено мости через дві протоки, літо 2020 р., джерело фото Google

Мости на  Арабатській Стрілці через  протоки Арабатська (Промоїна) і Генічеська (Тонка ),  фото Google, 2020 р.

24 лютого 2022 року цей міст підірвав матрос Віталій Скакун, сапер інженерно-саперного відділення 137-го окремого батальйону морської піхоти  (35-а окрема бригада морської піхоти ВМСУ).

Під час підриву мосту Віталій Скакун загинув. За два дні президент Володимир Зеленський повідомив, що присвоїв звання Героя України Віталію Скакуну, який ціною свого життя зупинив ворога.

Це був єдиний підрив мосту на шляху російської армії у день її повномасштабного вторгнення в Україну.

Матрос Віталій Скакун, Герой України, який здійснив єдиний підрив мосту на шляху армії РФ, Генічеський район, 24.02.2022 р. 

Матрос Віталій Скакун, Герой України, який здійснив єдиний підрив мосту на шляху армії РФ, Генічеський район, 24.02.2022 р.

Підрив мосту над протокою Промоїна призвів до обвалу одного з прольотів, внаслідок чого рух важкої бронетехніки ворога був унеможливлений, автотранспорт  міг рухатись  однією полосою дороги. Окупанти почали відновлювати міст лише у вересні 2022 р, залучивши до ремонту російські компанії. 

Другий автомобільний міст на шляху з Криму до Генічеська і далі споруджено над Генічеською протокою, яку здавна українці називали Тонкою (Тонкою водою) – запорізькі козаки в походах на Крим долали її вбрід. Після окупації регіону Росгвардія встановила тут блок-пости, де проводить перевірки документів і автомобілів та інші фільтраційні заходи.

Ще один мостоперехід через протоку Тонку має назву Генічеський залізний міст, він з військової точки зору не має великого значення – може витримати лише легкий автотранспорт та пішоходів. Проте він має велику значимість для місцевих мешканців та туристів з іншої причини.

Генічеський залізний міст Фото: На море

Генічеський залізний міст є місцевою пам’яткою, його конструкція була виготовлена однією з найвідоміших інженерних компаній  Європи – Вагнер Бюро (Waagner Biro) ще у 2015 році. У Генічеськ конструкція мосту потрапила у 1951 році – як трофей радянської армії. В останні десятиліття залізний міст став улюбленим місцем генічеських рибалок і фотолокацією для туристів. У 2016 році місцеві чиновники хотіли демонтувати міст на металолом, однак громадськість відстояла цю пам’ятку, перетворивши на місце проведення арт-івентів.

Youtube блогер Sasha Travel street 7 березня 2022 року проїхав автомобілем із Генічеська до Стрілкового, перетнувши обидва мости через протоки Тонку і Промоїна. На відео видно обвал прольоту мосту внаслідок підриву.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter