Без звільнення лівобережжя Херсонщини не вдастся побудувати навіть тимчасові гідротехнічні споруди на Дніпрі – Сергій Данилов

15 Червня 2023, 14:03

Сергій Данилов, аналітик і директор "Центру близькосхідних досліджень". Фото: відкриті джерела.

Після підриву російськими військами Каховської ГЕС, і як наслідок – підтоплення і руйнувань, що їх завдала стихія на територіях Херсонщини, фахівцями вже розробляється низка проєктів відновлення Каховського водосховища, включаючи  зведення тимчасових дамб і гребель, щоб накопичувати дніпровську воду. Однак здійснити це без звільнення лівобережних частин Херсонської і Запорізької областей неможливо.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Сергій Данилов, аналітик і директор “Центру близькосхідних досліджень”, передає “Центр журналістських розслідувань”.

На думку фахівців, з якими спілкувався Сергій Данилов, для забезпечення питною водою жителів Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей іншого виходу, ніж відбудувати і поновити хоч у якомусь вигляді Каховське водосховище, немає. Втім, без звільнення лівобережжя зробити це буде неможливо.

«З тих оцінок, які я чув, при найкращому варіанті тимчасові дамби можна було б побудувати до початку весняного водопілля, в разі якщо лівобережжя буде звільнено до кінця літа», — додав експерт.

На Херсонщині роблять тимчасові запаси питної води. Деякі громади вже отримали від держави і волонтерів ємності, також створюють запаси бутильованої води. Адже через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС і її греблі став неможливим не лише водозабор з Дніпра, але й обміліли артезіанські свердловини.

«Є плани щодо пошуку різноманітних джерел води: тягнути водоводи з півночі і з інших водосховищ, які є на правобережжі. Очевидно, їх будуть доволі швидко реалізовувати. Принаймні, я на це сподіваюся. Бо Кривий Ріг, наприклад, залишиться без води до кінця літа», — наголосив експерт.

Раніше повідомлялось, що рятувальники Херсонщини отримали два всюдиходи AGRO від естонських благодійників.