«Бавовна» на складах окупантів у Риковому, на мостах на Чонгарі та «віджата» ковбаса із Запоріжчини у Криму. Окупований південь України: огляд подій за тиждень

26 Червня 2023, 10:26

Пошкодження на мосту між Херсонщиною і Кримом після удару ЗСУ, 22.06.2023. Фото: Володимир Сальдо

Огляд найважливіших новин за тиждень, 19-25 червня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму від Центру журналістських розслідувань.

Херсонська область

Гауляйтером сіл Круглоозерка і Приморське Бехтерської територіальної громади Скадовського району на лівобережній Херсонщині окупанти призначили місцевого мешканця Олександра Гулеватого. Він колишній кікбоксер і екс-підприємець, який добровільно перейшов на бік ворога і допомагає росіянам грабувати та тероризувати односельців.

***

РФ, як і раніше, не дає ООН допомогти жителям лівого берега Дніпра Херсонської області, які постраждали від повені, викликаної підривом росіянами Каховської ГЕС.

***

Мешканці селища Рикове надіслали відео із місцевих чатів з наслідками удару ЗСУ по російських складах боєприпасів, облаштованих у цивільних об’єктах «Партизанського елеватора» і на прилеглій території станції Партизани. Від детонації снарядів, розкиданих по прилеглій території селища,  постраждали житлові будинки місцевих мешканців на кількох вулицях. Наступного дня вони надіслали ЦЖР ще одне відео з наслідками удару ЗСУ по російських складах боєприпасів, облаштованих у цивільних об’єктах «Партизанського елеватора» і на прилеглій території станції Партизани.

рикове

***

З’явилось нове відео з затоплених Олешок на лівобережній окупованій Херсонщині. Воно зроблене 15 червня і показує рівень затоплення після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС. Тим часом у місцевих групах люди шукають можливості виїхати самим або вивезти своїх домашніх улюбленців з постраждалого міста. Нараз відомо про 109 зниклих безвісти осіб на Херсонщині.

***

У Херсонській області комісії розпочали обстеження житла, пошкодженого або зруйнованого внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами.

***

62-річній Надії Попоніній СБУ заочно повідомила про підозру в добровільній роботі на окупантів гауляйтеркою села Борозенське Бериславського району Херсонщини. Перед звільненням правобережної частини області від російських загарбників вона втекла разом із окупантами.

***

22 червня ЗСУ завдали ракетного удару по мостах на адмінкордоні між Херсонською областю та Кримом у районі КПВВ Чонгар. Сполучення з Кримом припинено в обидва боки. Російські військові не пропускають ні автомобілі, ні піших. Окупанти показали відео пошкоджень нового та старого автомобільних мостів через Чонгарську протоку між Херсонщиною і Кримом. Про стан залізничної колії, яка прокладена на насипній дамбі через Сиваш і частково – по мосту  у 8 кілометрах на захід від автомобільного мосту, не повідомляється.

***

Російські окупанти 22 червня обстріляли з артилерії Херсонщину, внаслідок чого поранення отримали четверо людей. Двоє з них у тяжкому стані.

***

Російська армія 23 червня здійснила 91 обстріл Херсонської області. Поранення отримали семеро людей.

***

Армія РФ показала, як намагалася збити Storm Shadow на мостах через Чонгарську протоку між Херсонщиною і Кримом – вранці 22 червня 2023 року ЗСУ завдали ракетного удару по мостах на адмінкордоні між Херсонською областю та Кримом у районі КПВВ Чонгар.

***

Журналіст херсонського видання «МОСТ» Сергій Нікітенко показав, як виглядає дно висохлого Каховського водосховища біля селища Нововоронцовка на правому березі Дніпра. Воно вкрите мулом глибиною від 20 до 50 см, який зверху вже почав засихати та вкрився глибокими тріщинами.

***

Запорізька область

Українські війська звільнили село П’ятихатки у Запорізькій області. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив звільнення Силами оборони П’ятихаток і опублікував відео.

***

На окупованій частині Запорізької області російські загарбники анонсували «відновлення роботи», а, насправді, випуск клонів-підробок місцевих «районок»  – мелітопольської «Новий день» та якимівської «Слово трудівника». Таким чином росіяни розширюють медіаполе для агітації на  незаконних виборах.

Газета «Новый день», яку друкують окупанти. Фото: скріншот з відео окупантів

***

Сили оборони України продовжують наступати на мелітопольському та бердянському напрямках і закріплюються на нових місцях; там, де ЗСУ ведуть оборону, жодної позиції не втрачено.

***

20 червня у тимчасово окупованому Бердянську пролунав вибух, який найдужче відчули мешканці західних околиць міста.

***

На окупованій частині Запоріжчини російські загарбники вигадали ще один спосіб нав’язати свій аусвайс. Вони залякують примусовою депортацією всіх, хто не матиме паспорта РФ. Люди, які до останнього намагалися уникнути паспортизації, змушені ставати в черги, щоб подати документи на отримання російського паспорта.

***

Окупаційна армія продовжує займати будинки українців в містах і селах Запорізької області. Окупанти перетворюють житлову забудову на укріплення. Центр журналістських розслідувань стежить за переміщеннями ворога і відмічає на інтерактивній мапі населені пункти, повністю або частково зайняті російськими військовими.

***

Російські окупанти продовжують укріплюватись в населених пунктах півдня, перетворюючи захоплені житлові будинки місцевих мешканців на свої «располаги». Ця віджата житлова забудова під час наступу ЗСУ слугує росіянам як укріплення. Центр журналістських розслідувань фіксує ці воєнні злочини Росії, за які вона має заплатити справедливу ціну. Як з точки зору міжнародного права кваліфікувати системне незаконне привласнення росіськими окупаційними «урядами» і використання у військових цілях житлових будинків українських селян на захопленому півдні? І як законним власникам захистити свої майнові права? В ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар на ці питання відповів Микита Петровець, юрист Регіонального центру прав людини.

***

У Бердянську юні партизани вбили окупанта і поліцейського-зрадника. Самі герої загинули. Рашисти заявили, що під час перестрілки в тимчасово окупованому місті 24 червня було «ліквідовано» двох українських диверсантів, серед яких був Тігран Оганнісян. Медійна ініціатива за права людини проведе власне розслідування обставин вбивства російськими окупантами 24 червня двох підлітків у Бердянську. Разом з Тіграном Оганнісяном загинув його товариш і однокласник Микита Ханганов. Їх обох загарбники викрадали у вересні 2022 року, обвинувативши у диверсії. Українські слідчі органи порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей.

Тігран Оганнісян та Микита Ханганов. Колаж: investigator.org.ua

***

АР Крим і Севастополь

19 червня у Сімферополі на Євпаторійському шосе вибухнув автомобіль. Постраждали троє чоловіків, серед яких росіянин Владімір Єпіфанов – помічник кримського зрадника Андрія Козенка, «віце-прем’єра» окупаційного уряду в Запорізькій області.

***

Російські загарбники почали утилізувати захоплені під час окупації Криму в 2014 році кораблі Військово-Морських Сил України.

Кораблі ВМСУ на Інкерманському суднообробному заводі «Чермет» в окупованому Севастополі. Фото окупаційний тг-канал

***

У незаконного засудженого в окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язня Нарімана Джелялова з’явилася набряклість і варикозне розширення вен на обох ногах через жорсткі умови утримання в СІЗО №2 Сімферополя, куди його перевели 11 травня.

***

Британська розвідка вказує, що Росія будує серйозні оборонні споруди на підступах до окупованого Криму, оскільки збереження контролю над півостровом є головним політичним пріоритетом Кремля.

***

Співробітники ФСБ катували струмом мешканця Сімферополя Кирила Баранника, який був затриманий за підозрою у підриві залізничних колій у Бахчисарайському районі окупованого Криму.

***

У Кіровському районі окупованого Криму 22 червня співробітники ФСБ провели у селі Новопокровка обшуки у будинках 42-річного Бекіра Дервішева та 45-річного Ділявера Мусаєва, після яких їх затримали та відвезли до Сімферополя. Пізно вночі їх відпустили.

***

Кримська «влада» рапортує, що за перший тиждень червня до Криму з окупованих частин Запорізької та Херсонської областей ввезли майже півтонни харчової продукції: «нові регіони» годують мешканців півострова молоком та м’ясними виробами. На прилавках кримських магазинів з’явилася продукція «віджатих» окупантами підприємств Запорізької області. Морозильні камери одного з них військові РФ спочатку використовували як морг для трупів своїх солдатів. Тепер же завод «демілітизували» та випускають ковбаси з недостовірними даними на етикетках.

Ковбаси Бердяського м’ясокомбінату у супермаркеті Сімферополя. Фото: investigator.org.ua

***