За псевдореферендум двоє жінок на Херсонщині отримали по п’ять років позбавлення волі

03 Квітня 2023, 14:25

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Двоє мешканок Білозерської територіальної громади віком 34 та 37 років допомагали російській армії у проведенні псевдореферендуму та отримали по п’ять років позбавлення волі.

Про це повідомили в поліції Херсонської області.

В ході розслідування поліцейські встановили, що у вересні 2022 року фігурантки добровільно погодилися співпрацювати з ворогом у «виборчій комісії» під час проведення незаконного референдуму.

Також слідчі з’ясували, що жінки самостійно робили подворові обходи жителів сіл та селищ району, активно пропонували людям проголосувати на незаконному референдумі. У подальшому колаборантки передавали заповнені бюлетені невстановленій особі для «підрахунку» та «оформлення протоколів засідання» незаконної комісії.

Затриманим було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч.5 ст.111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність», а саме – участь громадянина України у проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території. 

Нині розгляд справи в суді завершений. Жінки визнані винними. Їм обране покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років із позбавленням права обіймати посади в органах державної влади і місцевого самоврядування та займатися діяльністю, яка пов’язана із виборчим процесом та процесом референдуму, строком на 10 років.