Окупанти захопили техніку, зерно і землі, що нібито належать меру Херсона Ігорю Колихаєву, і підтвердили факт його «арешту» у 2022 році

03 Квітня 2023, 23:13

Окупаційна адміністрація РФ на Херсонщині повідомила  про захоплення майна аграрного підприємства, що до окупації  належало міському голові Херсона Ігорю Колихаєву,  на лівобережній частині області. Між тим показане в сюжеті українське підприємство «Продексім» змінило засновників і бенефіціарів влітку 2022 року. Пропагандисти стверджують, що Колихаєв намагався зберегти свою власність за допомогою фермера з Воронезької області. 

Окупантам довелося підтвердити, що мера Херсона Колихаєва було «арештовано» російськими силовиками нібито за «антиросійську діяльність і співпрацю з офісом президента України». Досі йому не висувались жодні обвинувачення. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення окупаціних медіа та дані державних реєстрів України й РФ.

Про захоплення усього майна аграрного підприємства «Продексім», що знаходиться на лівобережній частині Херсонщини і до окупації належало меру Херсона  Ігорю Колихаєву,  російські окупанти заявили на своєму телеканалі «Таврия» 3 квітня.

За їхньою версією, Ігор Колихаєв після окупації Херсонщини намагався зберегти свою власність і попросив дружину, яка мешкає в Києві, знайти російського підприємця, який зміг би приглядати за його ТОВ «Торговий дім «Продексім». Ним начебто став Альбєрт Ніколаєвіч Рєзця, директор і власник ТОВ «Аграриан» з російського Воронежа.

Окупанти заявили, що торік Ігоря Колихаєва «арештували» нібито за «антиросійську діяльність і співпрацю з офісом президента України», а також «націоналізували» його майно.

«Сюди (на територію «Продексіма» – ред.) за підставними документами приїхали незрозумілі люди і, не погодивши це з російською владою почали вивозити залишки матеріалів. Також вони не пустили наших працівників для проведення інвентаризації майна Колихаєва», – заявив  Владімір Журавльов, вказаний у титрах сюжету пропагандистів «начальником сектору фонду держмайна в Херсонській області»

Окупанти також повідомили, що затримали на території «Продексіма» автомобіль КамАЗ з посівним матеріалом вартістю 23 млн руб, а також остаточно привласнили і опломбували майно підприємства.

За даними російського державного реєстру юридичних осіб, Альбєрт Рєзця є співзасновником ще чотирьох аграрних підприємств у Каховському і Генічеському районах Херсонщини, які могли бути привласнені (з відома або без відома законних власників) і мають нових «директорів». Це товариства з обмеженою відповідальністю «Свитанок» у селі Костогризове Зеленопідської громади, «Торговый дом «Горностаевский райагрохим», «Ланоподовое 1» у с.Подове Новотроїцької громади і «ТД «Продэксим».  Всі ці компанії є клонами українських юросіб.

ТОВ «ТД «Продэксим» разом із Т «ТД «Аграриан» зареєстровані за адресою: с. Заозерне Тавричанської громади, вул. Лесі Українки, 81б. За даними українського державного реєстру юросіб, за цією адресою зареєстроване фермерське господарство «Золото Таврії».

Як відомо, російські окупанти торік викрадали Юрія Васильєва, директора і співвласника ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім», розташованого в смт Горностаївка Каховського району.

Ігор Колихаєв є одним із найбільших агробізнесменів і латифундистів Херсонщини,  якому належить низка підприємств у  Бериславському, Каховському та Генічеському районах Херсонщини. 28 червня 2022 року стало відомо про викрадення Колихаєва російськими окупантами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.