Фейки тижня: “розправи” над мелітопольцями та “провокації” на ЗАЕС

29 Березня 2023, 14:32

Фото: відкрите джерело з Мережі.

Фейк: Київ має намір провести провокацію по Запорізькій АЕС, а саме спробувати повністю її знеструмити.

Таку дезінформацію поширив запорізький колаборант Володимир Рогов.

“Київ має намір провести ще одну провокацію по Запорізькій АЕС. А саме спробувати повністю її знеструмити. Для цього під виглядом нібито ремонтних робіт планують відключити останню резервну ЛЕП потужністю 750 кВ, яка живить атомну станцію”, – проголосив зрадник.

Правда: Тривалий час російські окупаційні війська самі влаштовували провокації на захопленій ними Запорізькій АЕС та в окупованому місті Енергодар, обстрілюючи територію станції та населений пункт з метою дискредитації української армії, залякування мирного населення і тиску на українську та міжнародну спільноту.

Окрім цього, рашисти облаштовують поблизу станції та блоків свої позиції, розміщують військову техніку та зброю: за інформацією НАЕК «Енергоатом», у грудні на територію станції росіяни завезли кілька реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) «Град». Також, прикриваючись станцією та містом, окупанти обстрілюють населені пункти Дніпропетровщини, зокрема — Марганець, Червоногригорівку.

Ще на початку березня в американському Інституті вивчення війни (ISW) зазначили, що Росія може використати провокації, створюючи загрози навколо окупованої Запорізької АЕС для стримування майбутнього контрнаступу Збройних сил України. «Російська та окупаційна влада, можливо, також намагається стримати можливий майбутній український контрнаступ на півдні України шляхом ескалації загроз щодо ЗАЕС», – додали аналітики.

Фейк: Мелітопольців очікують розправи після деокупації

Такі фейки розповсюджують російські пропагандистські ресурси.

Правда: Українці звільняють від російської окупації свої землі та своїх людей, які опинились у заручниках військових РФ. Відповідальність за колабораціонізм нестимуть лише ті, хто добровільно пішов на співпрацю з окупаційним режимом.

«Окупанти і колаборанти Мелітопольщини самі панікують і намагаються налякати інших – готуються пакувати чемодани і поширюють провокації щодо контрнаступу ЗСУ», – прокоментував повідомлення про майбутні “розправи” законний мер Мелітополя Іван Федоров.

Міський голова акцентував, що понад 500 цивільних мелітопольців наразі перебувають у катівнях рашистів. Тисячі інших жителів “живуть як у в’язниці”.

Як повідомлялось, пропагандисти видавали росіянку за жительку окупованого Токмака.