У Херсоні залишилось менше 20% жителів

02 Лютого 2023, 11:37

Мітинг на підтримку єдності України. Херсон, 13.03.2022. Фото: IPC-Херсон.

Близько 80% місцевих жителів покинули Херсон від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. На сьогодні в обласному центрі проживає 20% херсонців.

Про це під час брифінгу у Медіа-центрі “Україна – Одеса” розповів пресофіцер Херсона Дмитро Плетенчук, передає “МОСТ”.

“В Херсоні залишилося близько 60 тисяч людей, це 20% від населення міста до повномасштабного вторгнення. 100 тисяч людей виїхало під час окупації й після початку обстрілів виїхала решта. Переважно це соціально незахищені верстви населення, які не можуть дозволити себе евакуацію, чи дуже патріотичні люди, які не хочуть виїжджати. Вони кажуть: ми жили під окупацією, чим нас можуть злякати ці обстріли?” – зазначив Дмитро Плетенчук.

Як зауважив пан Плетенчук, нині в Херсоні немає безпечних локацій. Військові рф продовжують контролювати лівобережну територію від Херсона до Азовського та Чорного моря, тож обласний центр постійно зазнає артилерійських та ракетних обстрілів з боку росіян. Влада закликає людей евакуюватись.

За словами пресофіцера, наразі у місті, попри постійні обстріли, ситуація не критична: є водопостачання, теплопостачання, працюють продовольчі, фармацевтичні магазини та пункти видачі гуманітарної допомоги.

“Місто функціонує у штатному режимі. Проте мікрорайон Острів залишається найбільш небезпечним. Там постійно руйнують комунікації систем життєзабезпечення, – наголосив пресофіцер. – У людей виникають проблеми з енергопостачанням, тому що ремонтні бригади не завжди можуть туди виїхати через небезпеку” – прокоментував Дмитро Плетенчук.

Раніше повідомлялось, що Павлу Соколову – колишньому поліцейському, котрий очолив захоплену окупантами Херсонську школу, повідомлено про підозру.