“Самі себе “обстрілюють” тепер і про Херсон: місцеве видання викрило брехню пропагандистів

07 Грудня 2022, 16:18

На фото: генерал-майор Дмитро Марченко, Wikipedia.

Російські пропагандисти поширюють дезінформацію, що Херсон «обстрілюють» українські добробати. При цьому один із вказаних був разформований ще у 2015 році, – звернули увагу журналісти херсонського видання МОСТ.

У виданні звернули увагу, що російські пропагандисти та їх прислужники, описуючи теперішню ситуацію в Херсоні, вдалися до дуже «затертого», але все ще популярного в їх середовищі прийому: приписування українцям військових злочинів, які скоюють росіяни.

Зокрема, телеграм-канал «Херсон.ру» розмістив відео, де якась жінка розповідає про те, що Херсон буцімто обстрілюють українські військові, а потім в цьому обвинувачуються росіяни.

При цьому, «обстрілюють Херсон» не просто українські військові, а «націоналістичні батальйони «Азов» і «Торнадо».

“Цю жінку і пропагандистів, які розтиражували відео, скоріше за все, анітрохи не засмучує, що жодного з цих військових формувань в Херсоні… немає. Полк «Азов», який входить до складу Національної гвардії України (в/ч 3057), зараз відновлює боєздатність після відомих усім подій в Маріуполі, коли «Азов» брав участь в обороні міста. Тоді українське військове формування втратило лише вбитими понад 300 людей. А батальйону «Торнадо» взагалі не існує. Він розформований 18 червня 2015 року.

Повідомлення телеграм-каналу «Херсон.ру» з розповіддю про «обстріли Херсона українськими військовими» – звичайна пропагандистська маячня. Розміщуючи її, адміністратори каналу не спромоглися провести навіть елементарний факт-чекінг, моніторинг відкритих джерел.

Хоча, факт-чекінг і російська пропаганда – радикально несумісні поняття. Для роспропаганди головне – видати потрібну замовнику маячню і сподіватися що ще й «піпл схаває» цю нісенітницю.

Тому й з’являються повідомлення про «обстріл Херсона» підрозділами, які або не беруть зараз участі в бойових діях, або взагалі вже давно не існують.

Але мешканці міста добре знають, хто справді обстрілює Херсон. «Привіти» від «руського миру» прилітають з лівого берега Дніпра щодня, несуть руйнування, каліцтва і смерть”, – пише видання МОСТ.

За інформацією Херсонської обласної військової адміністрації, за минулу добу, 6 грудня, російські окупанти 51 раз обстріляли територію Херсонщини. Рашисти били по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ, танків та мінометів.

Через російські обстріли пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки.

На жаль, минула доба не обійшлася без жертв серед цивільного населення. Рашисти вбили двох мирних людей, ще один житель Херсонщини отримав поранення.