Окупанти захопили газове родовище на Арабатській Стрілці

10 Листопада 2022, 11:55

 Генічеському районі російські військові захопили свердловини газового родовища.

Про це повідомили в поліції Херсонської області.

«У Генічеському районі військові рф спільно з місцевими колаборантами силовим збройним методом захопили свердловини газового родовища», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, у Генічеському районі російські військові також прострелили замки до приміщень магазину та сауни, познімали камери відеоспостереження, винесли 23 холодильники, 8 морозильних камер, тенісний та більярдний столи. З сільськогосподарського підприємства загарбники викрали два вантажні автомобілі «ГАЗ-53», два трактори, чотири тракторні причепи, сівалку, культиватори, дискові борони, бочки з паливом, компресори, зварювальні апарати, чотиритонну ванну для охолодження молока, дві циркулярки та багато автозапчастин.

За фактами російської агресії проти мирного населення правоохоронці відкрили кримінальні провадження за ст.438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України та ст.111-1 (Колабораційна діяльність) КК України. Поліція Херсонщини працює над тим, щоб максимально задокументувати всі злочини, які були вчинені рф на території області, і вони не мають строку давності.

Нагадаємо:

  • Нова свердловина №87 на Стрілковому газовому родовищі (шельф Азовського моря, Херсонська область) була пробурена у липні 2020 року уперше з 1983 року. Замовник – ДАТ «Чорноморнафтогаз» (група «Нафтогаз Україна»), виконавець – Стрийське бурове управління «Укбургаз» (філія АТ «Укргазвидобування).
  • Стрілкове газове родовище – єдине, яке залишилось у експлуатації ДАТ «Чорноморнафтогаз» після того, як у 2014 році всі його активи та родовища були захоплені РФ під час окупації АР Крим та Севастополя. У березні 2014 року російські військові десантувались на Арабатську стрілку і захопили газовий промисел «Чорноморнафтогазу», який звільнили тільки грудні 2014 року, при цьому було демонтоване і вивезене до окупованого Криму обладнання бурової установки.
  • З 2014 по 2017 рік видобутком газу на Стрілковому родовищі займалось ПрАТ «Пласт», що опосередковано належить ексднардепу Олександру Онищенку. У 2017 році «Чорноморнафтогаз» у судовому порядку розірвав угоду про спільну діяльність з компанією «Пласт», яка була підписана вже після захоплення Криму РФ.