Політолог розповів про фейкову «масову евакуацію» херсонців на лівий берег Дніпра (доповнено)

22 Жовтня 2022, 17:14

Цього тижня російські пропагандисти створили чергову брехливу картинку про ситуацію в окупованому Херсоні. Як нібито виглядає масова «евакуація» з обласного центру намагались зобразити російські медіа, використовуючи в ролі статистів містян, які щоденно переправляються на інший берег Дніпра.

На маніпулятивну подачу в російських медіа і неспівпадіннях у сюжетах звернув увагу херсонський політолог Володимир Молчанов в інтерв’ю медіа-центру “IPC-Генічеськ”.

Він зауважив, що для картинки пропагандисти обрали велелюдний зранку Річпорт у Херсоні, де люди щоденно курсують катерами між Херсоном та Голою Пристанню. Звідти ж відправляються і дачники, які завершують роботи на присадибних ділянках.

«Всі ці люди стали такими собі статистами і створили для рашистської пропаганди картинку масової евакуації. Там не було тисячі, близько тисячі людей, які стояли вздовж берега. І більшість із них очікували саме катерів. І на кадрах видно, що вони садяться на катери, а як відомо, в рашистському оголошенні йшлося про автобуси. Автобуси йшли через все місто, через центр, Воєнку, ХБК, поїхали до Антонівського мосту, де перетнули Дніпро новоствореним із барж тимчасовим мостом», – розповів Володимир Молчанов.

Політолог також зазначив, що росіяни переміщали людей в районі Антонівського мосту, аби створити живий щит для прикриття евакуації керівництва, а також переміщення підкріплення.

Як повідомлялось, росіяни розпочали “евакуацію” людей із окупованого Херсона. Жителі тимчасово окупованого росіянами Херсона отримують смс-повідомлення від загарбників із закликом залишити місто.

Раніше командувач Об’єднаного угрупування військ РФ в районі проведення «спеціальної військової операції» Сергій Суровікін заявив, що “російська армія забезпечить безпечний, вже оголошений виїзд населення за програмою переселення, що готується урядом Росії”.
Гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо оголосив про “організоване переміщення цивільного населення Бериславського, Білозерського, Снігурівського та Олександрівського муніципалітетів на лівий берег Дніпра”.