Залізна завіса: Окупанти ускладнюють виїзд із захоплених територій

27 Вересня 2022, 16:17

Окупанти продовжують ускладнювати перетин лінії розмежування для людей, які хочуть евакуюватися з окупованих територій.

Як повідомляє видання Ріа-Мелітополь, проблем на виїзд немає у жінок, дітей, підлітків та чоловіків віком від 35 років. А ось чоловіків від 18 до 35 років не випускають через КПП та просто відправляють назад.

Крім того, проїхати можуть приватні авто, а ось пасажирські автобуси без російської ліцензії вже не пропускають.

“З першого жовтня окупанти будуть випускати на вільну Україну лише за спеціальними дозволами, які будуть самі й видавати. Тобто, по факту, окупанти планують створити залізну завісу”, – пишуть в Центрі національного спротиву.

Як повідомялось, росіяни не пропускають через свій блокпост у Василівці Запорізької області чоловіків віком від 18 до 35 років.

На Херсонщині тривають бойові дії, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення. Наразі виїхати з Херсонщини можна лише через сусідню Запорізьку область – через Василівку. Незаборонений проїзд і через незаконно анексований Крим. Обидва шляхи – неофіційні, адже нема ніяких домовленостей щодо того між українською владою та російськими окупантами.

У Міністерстві з реінтеграції тимчасово окупованих територій наголошували, що жителі Херсонщини можуть виїжджати через інші окуповані росією території, наприклад через територію АРК, не побоюючись покарання. Оскільки люди здійснюють це в стані крайньої потреби, то не нестимуть відповідальності.