Окупанти розміщуються у дитячих садках і храмах Херсонщини

06 Вересня 2022, 09:25

ілюстраційна світлина із відкритих джерел

У Генеральному штабі Збройних сил України фіксують розміщення російських військових у закладах освіти і релігійних установах на окупованих територіях. Зокрема, росіяни розмістились у дитсадках та храмах Херсонщини.

“Ворог продовжує вчиняти протиправні дії та розміщує особовий склад і військову техніку у дитячих садках (Верхній Рогачик), храмах московського патріархату (Червоний Маяк) в Херсонській області”, – повідомив речник Генштабу ЗСУ Олександр Штупун 6 вересня, передає Медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

Раніше Генеральний штаб інформував, що в будівлі школи населеного пункту Орлянське Запорізької області на першому поверсі проживає близько 70 окупантів, тоді як на другому поверсі навчаються діти, у тому числі першокласники, а на подвір’ї школи розміщена військова техніка противника.

“Навчальний процес розпочався з першого вересня, й подібна ситуація в більшості шкіл і дитячих садочках області. Ворог цинічно використовує наших дітей для прикриття”, – зазначали в Генштабі.

Як повідомлялось, Збройні сили України визволили від російської окупації ще два населені пункти на півдні України.

На Херсонщині з’явилось нове село-привид. З Іванівки Високопільської громади евакуювались всі місцеві жителі.
Збройні сили України розпочали наступ на Херсонщині та прорвали першу лінію оборони росіян. Речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк наголошувала, що після початку наступу ЗСУ на південному напрямку потрібно дотримуватися режиму інформаційної тиші та чекати на результати.

Раніше ЗСУ знищили практично всі мости у Херсонській області, відрізавши окупантів від постачання озброєння та особового складу з території Криму.

Жителів Херсонщини закликали евакуюватися із області, щоби Збройні сили України змогли швидше звільнити її від ворога.

Нагадаємо, з 2014 року українська влада неодноразово заявляла про порушення росією різноманітних міжнародних договорів на окупованих територіях Криму та Донецької і Луганської областей. Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну таких заяв побільшало.

Серед іншого російські військові нехтують правилами четвертої Женевської конвенції, що визначає захист цивільних осіб під час війни, зокрема під час окупації. Військові рф свідомо обстрілюють цивільну інфраструктуру українських міст і гуманітарні коридори, проводячи масові розстріли на захоплених територіях чи примушуючи українських громадян до служби в російській армії. В оточених або захоплених Росією містах немає води, їжі, ліків та електроенергії. Окупанти обстрілюють продуктові бази, школи, лікарні, не пропускають гуманітарних конвоїв, позбавляють цілі регіони зв’язку з рештою світу й доводять їх до гуманітарної катастрофи.

Такі дії є свідомим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та відповідних вимог звичаєвого міжнародного гуманітарного права.

Женевські конвенції 1949 року та звичаєве міжнародне гуманітарне право прямо забороняють нападати на цивільні об’єкти, розміщувати військові об’єкти поруч із цивільними.