ISW: російські війська відходять із Киселівки на Херсонщині

13 Вересня 2022, 12:20

Фото: Оперативне Командування "Південь".

Російські війська частково покинули територію села Киселівка у Херсонській області.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 12 вересня.

Супутникові знімки відомих російських позицій у Киселівці, за 15 км на північний захід від Херсона, показують, що всі російські машини, крім чотирьох, відійшли від попередніх передових позицій, що узгоджується з чутками про те, що війська Донецької Народної Республіки (ДНР) залишили Киселівку та відійшли назад у бік річки Дніпро”, – відзначили експерти ISW.

Аналітики розглядають Киселівку як оперативно важливие місце для російських військ навколо Херсона, оскільки це останній великий населений пункт уздовж шосе E58 і залізничної лінії між нинішніми українськими позиціями та Чорнобаївкою, крайньою частиною Херсона. 

“Очевидне відведення російських військ із цієї позиції може поставити під загрозу здатність росіян захистити північно-західні околиці міста Херсона та свідчить про те, що російські війська в цьому районі відчувають безпосередню загрозу своїм позиціям”, – свідчать висновки аналітиків.

Раніше стало відомо, що на Херсонщині командування окремих підрозділів російських військ, затиснутих Збройними Силами України на правому березі Дніпра, сигналізують про готовність провести перемовини, скласти зброю, здатись у полон, перейти під захист міжнародного гуманітарного права і таким чином зберегти собі життя.

Як повідомлялось, ЗСУ знову завдали ударів по Антонівському мосту.

Росіяни, відступаючи на півдні України, кидають військову техніку і боєприпаси, «адже їм дорожче вивезти намародерене майно».

Через великі втрати у живій силі російські загарбники вигнали всіх місцевих жителів з Центральної міської лікарні у Новій Каховці та використовують її виключно для своїх військових.

Населені пункти Херсонської області – Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка і Сухий Ставок – звільнені від російських окупантів.

Наприкінці серпня в ЗСУ інформували, що українські військові прорвали першу лінію оборони російсько-окупаційних військ у Херсонській області.