Батькам школярів на окупованій Херсонщині обіцяють виплати у 10 тисяч рублів

07 Вересня 2022, 10:55

Російські окупанти намагаються  всіляко збільшити кількість дітей, що навчаються у школах на території окупованої Херсонщини. Для цього росіяни обіцяють одноразову виплату їх сім’ям у розмірі 10 тисяч рублів.

Інформація про це з’явилась на проросійських Telegram-каналах. 

“Одноразову допомогу можуть отримати батьки дітей віком від 6 до 18 років, які розпочали навчання у школах та інших середніх спеціальних навчальних закладах. Міністерство освіти збиратиме списки дітей від директорів навчальних закладів та передаватиме їх до міністерства праці та соціальної політики, після чого здійснюватиметься виплата”, – йдеться в повідомленні. 

Окрім Херсонщини, “допомогу” мають отримати також батькі учнів у так званих ДНР та ЛНР, а також на окупованих територіях Харківської та Запорізької областей.

У невизнаній ДНР ще до початку виплат розгорівся скандал, адже місцеві чиновники від освіти відмовились видавати по 10 тисяч батькам, діти яких знаходяться на дистанційному навчанні. 

Ще одним фактором, що має зацікавити батьків віддавати дітей на навчання у захоплені росіяними школи, має стати обіцяне окупантами безкоштовне харчування. Проте й безкоштовно харчуватися в школах зможуть не всі діти, а лише представники певних категорій. “Поки що гаряче харчування передбачено лише для учнів молодшої школи, дітей-сиріт та дітей під опікою”, – йдеться у повідомленні російських ЗМІ. 

Не зважаючи на всі потуги росіян збільшити кількість дітей у школах на окупованих територіях Херсонщини, – частина батьків все ж не бажають, щоб їхні діти навчались за “російськими стандартами”. Так, за повідомленнями місцевого населення, в Горностаївці 1-го вересня на відкриття захопленої шкіл взагалі не прийшло жодної дитини. Також за інформацією каховського журналіста Олега Батуріна, кілька шкіл Херсонщини після урочистого відкриття змушені були проставити навчальний процес “на паузу” через брак у цих навчальних закладах учнів та педагогічного персоналу.