“Укргідроенерго” подаватиме позов на рф за захоплення і пошкодження Каховської ГЕС

17 Серпня 2022, 12:06

На фото: Каховська ГЕС, Getty Images.

Компаія “Укргідроенерго” збирає документи для подання позову на рф за захоплення та пошкодження Каховської ГЕС. Наразі у компанії підраховують збитки, завдані російськими окупантами.

Про це заявив енеральний директор компанії Ігор Сирота в інтерв’ю “Forbes”.

“Зараз ми оцінюємо нанесені нам збитки. Цей процес має завершитись протягом двох місяців. В жовтні ми плануємо подати позов на Росію щодо відшкодування втрат в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Ми маємо два пошкоджених активи. Це втрата двох агрегатів на Каховській ГЕС, а також руйнування нашої недобудованої вітроелектростанції на острові Зміїний. Там був побудований на 80% вітряк, а також акумулятор і генератор.

Зараз не можу сказати точну суму збитків, але точно більше 1 млрд. грн“, – повідомляє Ігор Сирота.

Щодо руйнування окупованої Каховської ГЕС та перспективи її роботи у зимовий період, генеральний директор компанії зазначив: “Єдине, що ми поки що не розуміємо, чи буде працювати зимою Каховська ГЕС, яка з перших днів війни в окупації. Зараз станція працює трьома агрегатами з шести – це 30-40% потужності. Вона працює рівним графіком тільки в денні часи: з восьмої ранку до десятої вечора. Станція не бере участі в балансуванні системи. Також ми не можемо доставляти туди запчастини, щоб проводити ремонти і підготовку до осінньо-зимового періоду.

Станція може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність. Не буде обстрілів ліній електропередач, підстанцій, нищення обладнання.

Втім, якщо станція зупиниться, то катастрофи не буде. Вода буде йти через водозливну греблю. Тому не буде ні прориву дамби, ні обміління“.

Раніше повідомлялось, що поліція продовжує фіксувати чергові злочини російських окупантів на Херсонщині.