В Новій Каховці окупанти призначили «начальника відділу освіти» і планують відкрити лише три школи

01 Липня 2022, 09:55

Російські окупанти анонсували «кадрову революцію» в системі освіти Нової Каховки і призначили власного «начальника» місцевого відділу освіти. Ним став директор Новокаховського ліцею №10, керівник міської організації профспілки працівників освіти і науки України Рєзніков В’ячеслав Вадимович. Відділ освіти Новокаховської міської ради, який очолює Лілія Микитенко, від співпраці з окупантами відмовився.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел у Новій Каховці.

«Окупанти вже оголосили, що вони планують роботу лише трьох з тринадцяти шкіл громади: №2, №10 і академічного ліцею «Спектр». Зараз вони шукають для них «директорів». Серед претендентів – Гришагіна Лілія Володимирівна, екс-директорка школи №7 у Таврійську. Вона вже погодилася співпрацювати з окупантами», – на умовах анонімності розповіла вчителька однієї зі шкіл Нової Каховки.

За словами інших наших джерел, вчителям Новокаховського ліцею №10 телефонує завуч молодших класів Здоровець Ганна Олександрівна. Вона представляється «директоркою» цього ліцею і пропонує співпрацю з окупантами.

ЦЖР зв’язався з Ганною Здоровець телефоном. Вона запевнила, що інформація про її призначення не відповідає дійсності і сказала, що директором ліцею залишається В’ячеслав Резніков. Рєзніков також на дзвінки не відповів.

Втім, «призначення» Рєзнікова гауляйтером від освіти в Новій Каховці підтверджують інші джерела. Крім того, останнім часом він бере активну участь у пропагандистських заходах окупантів – зокрема, 22 червня, на урочистостях у місцевому Парку слави з нагоди нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз у 1941 році.

Відомо, що В’ячеслава Рєзнікова викрадали російські військові 11 травня і тримали в полоні близько трьох тижнів.

«Мені дзвонили з «відділу освіти» і питали, чи готова я виходити працювати за російськими стандартами. Причому, виходити на роботу потрібно ледь не завтра. Пообіцяли надати все, що потрібно, зберегти ставку, стаж і заплатити за літні місяці по 10 тис. руб/міс. А з 1 вересня обіцяють зарплату на тому ж рівні, як і раніше. Ті, хто зі мною розмовляли, сказали, що набирається достатня кількість вчителів – близько 150», – на умовах анонімності розповіла вчителька місцевої школи.

«Все навчання буде російською мовою за російськими програмами, але зі збереженням української мови та літератури як предмета. Так мені сказали представники окупаційного відділу освіти. Зарплату з 1 вересня пообіцяли в 30 тис. руб/міс. У разі ж, якщо на нашу школу не назбирається достатньої кількості вчителів, то заклад, як сказали, просто заб’ють дошками, а людей переведуть до іншої школи. Також попередили, що навчання за українськими програмами в дистанційній формі для учнів з Херсонської області суворо заборонена», – сказала інша вчителька з Нової Каховки.

Колективи шкіл, які не захотіли співпрацювати з окупантами, почали попереджати своїх працівників, що з 1 липня вони працюватимуть дистанційно. Для всіх, хто залишиться вірним Україні, обіцяють й надалі виплачувати заробітну плату. Зрадників же всіх звільнятимуть.

Процес захоплення закладів освіти російськими загарбниками почався раніше в сусідній Каховці. Ще на початку квітня там призначили гауляйтерку від освіти, продавчиню взуття Ірину Махньову. Тут окупанти обіцяли відкрити лише три з одинадцяти шкіл Каховської територіальної громади.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, нещодавно окупанти захопили школу в Роздольному Каховської ТГ і призначили її «директоркою» жінку, яка довгий час проживала в Криму.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter