Ситуація на фронті, пожежі та викрадення. Окупований рф південь України

04 Липня 2022, 22:32

Джерело: російський пропагандистський Telegram-канал.

Огляд найважливіших новин від Центру журналістських розслідувань за понеділок, 4 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— На світанку з реактивних систем залпового вогню «Смерч» обстріляно Нововоронцовку та Високопільську громаду Херсонщини а також Висунськ на Миколаївщині. Уражено житлові будинки, об’єкти соціальної інфраструктури та сільськогосподарські угіддя. Даних про постраждалих немає.

— У Заградівці двоє місцевих мешканців під час польових робіт підірвались на касеті від ворожого реактивного снаряду. Один загинув на місці, другого з чисельними осколковими пораненнями доправлено до лікарні.

— Корабельне угруповання ворожого флоту з 1️ великого десантного корабля, 3️ надводних і 1️ підводного ракетоносців, мають разом напоготові 2️8 ракет типу «Калібр» і продовжують блокувати судноплавство в територіальному морі і виключній морській економзоні України.

— На Херсонщині військові РФ безуспішно намагались повернути втрачені позиції у напрямках Потьомкиного та Іванівки. Протягом ночі вели обстріли з артилерійсько-мінометного озброєння.

— Українські військові встановили прапор України на острові Зміїний у Чорному морі.

***

Міністерство інфраструктури 30 квітня 2022 року видало наказ про закриття морських портів «Бердянськ», «Маріуполь», «Скадовськ» та «Херсон». Порти залишатимуться закритими до відновлення над ними контролю України. Водночас, російські окупанти використовують інфраструктуру захоплених портів для вивезення з території частини півдня України зерна та металу. Допомагають їм у цьому зрадники, які погодилися налагоджувати роботу портів після бойових дій. Про це у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Портові щури. Хто допомагає окупантам грабувати Україну»

***

Зафіксовано аномально велику кількість пожеж на півдні вздовж лінії фронту

NASA зафіксувало надзвичайно велику кількість пожеж вздовж лінії фронту у Миколаївській та Херсонській областях, повідомляє Інститут вивчення війни (США).

Дані дистанційного зондування вказують на розповсюдження вогню на територіях поблизу Снігурівки, Засілля, Копані, Зелений Гай та Таврійського.

***

Російські окупанти створили так званий «уряд Херсонської області»

Про його створення повідомили пропагандистські ЗМІ. До складу «структури» увійшло четверо людей, з яких троє — росіяни. Очолив «уряд» — Сергій Єлісєєв, який до цього обіймав посаду першого заступника голови уряду в Калінінградській області РФ. Його «заступником» став колаборант Олексій Ковальов.

Ще один заступник Володимир Беспалов раніше був заступником міністра муніципального розвитку Калінінградської області. Так званим «міністром освіти та науки» став заступник голови адміністрації міського округу Кашира Московської області Михайло Родіков.

***

Незаконний «референдум» на тимчасово окупованих Херсонській та Запорізькій областях росіяни збираються провести 11 вересня

Про це повідомив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов у інтерв’ю РБК-Україна. Він підтвердив питання журналіста щодо підготовки до «референдумів» та назвав дату — 11 вересня.

«Вони готуються до приєднання, але паралельно з цим є інші варіанти. Створення нових «народних республік», створення однієї великої «народної республіки», приєднання великої території до Росії, приєднання окремої території до Росії — це все буде вирішуватися, як і завжди в Росії, в останній день», — сказав Буданов.

***

Суд заочно засудив до 11 років в’язниці депутата-зрадника з Криму, «регіонала», соратника сина Азарова Андрія Григорова

Андрей Григоров

В Україні суд заочно засудив до 11 років ув’язнення (ч. 1 ст. 111 КК України у редакції статті від 2014 року) депутата Севастопольської міської ради VI скликання, повідомляє прокуратура АРК та міста Севастополя. За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Андрія Григорова.

***

У Мелітополі російські окупанти викрали історика і волонтера Ярослава Попенка

Ярослав Попенко

Російські окупанти викрали кандидата історичних наук, який спеціалізувався на історії Української народної республіки, викладача Мелітопольського державного педагогічного університету, волонтера Ярослава Попенка.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter