Росіяни розповіли, коли запустять телеканал «Таврія» у Херсоні і хто там працюватиме

31 Липня 2022, 15:23

Пропагандистський телерадіокомпанія «Таврія», який російські окупанти розпочали розбудовувати на базі захопленого в Херсоні приміщення ТРК “Суспільне мовлення: Херсон”, планують запустити в середині серпня.

Про такі плани розповів заступник голови комісії громадської палати рф з питань розвитку інформаційної спільноти ЗМІ та масових комунікацій Олександр Малькевич в інтерв’ю російському ресурсу «РИА Новости».

«У середині серпня перезапуститься і Херсонське телебачення, телерадіокомпанія “Таврія”, – анонсував він.

Оскільки херсонські журналісти відмовились співпрацювати з ворогом, та, переважно, виїхали з окупації, Малькевич планує підготувати когось, хто зміг би працювати на новому каналі.

Для цього у Херсоні запустять «медіашколу.

У телеграм-каналі російської окупаційної адмністрації Херсонщини розміщена публікація про старт цієї «школи» з 10 серпня на ТРК «Таврія» у Херсоні.

Згідно оголошення, учасників цієї так званої медіашколи планують офіційно працевлаштувати у телерадіокомпанію «Таврія».

Примітно, Малькевич також розповідає про якесь «переформотування» існуючих ЗМІ, насамперед газет, роботу типографії. Однак раніше херсонські медійники повідомляли, що військові рф захопили редакції українських газет, обладнання та краденому папері друкують свою пропаганду.

Як пише голова української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна в матеріалі “Інформаційна сфера Херсонщини в умовах російської окупації” для Центру журналістських розслідувань, російські окупанти намагаються впливати на свідомість громадян на усіх рівнях.

Окрім підключення власних пропагандистських каналів, на базі Суспільного вони почали розбудовувати свій пропагандистський канал під назвою «Таврія». Адміністратором каналу стала Лідія Макарова, яка до окупації працювала на ньому прибиральницею. Українські журналісти на співпрацю з окупантами не погодилися. 27 червня окупанти заявили, що канал розпочав свою роботу[7]. Разом з тим, за словами херсонського представника Інституту масової інформації Сергія Нікітенка, станом на 10 липня місцеві мешканці повідомляли, що трансляції вони не бачили.

Як повідомлялось, росіяни анонсували запуск свого телебачення й у Запорізькій області.

За даними моніторингу Інституту масової інформації, за п’ять місяців повномасштабної війни росія скоїла 428 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Крім того, з початку широкомасштабного вторгнення щонайменше 208 телерадіомовників та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність та мовлення у низці регіонів через бойові дії та окупацію. Це медіа з Запорізької, Херсонської Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

У травні російські окупанти “віджали” херсонську типографію.

Рашисти захопили редакцію та друкарню херсонської обласної газети «Гривна». Тепер на краденому папері без жодного дозволу власників друкують свої «газети» «Надднепрянская правда» і «Комсомольская правда».

росія веде «чітко продуману й підготовлену» політику знищення вільних медіа на захоплених грубою силою територіях.

Поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. Збройні сили України дають відсіч ворогові, ЗСУ крок за кроком просуваються на Херсонщині.

За офіційними даними, 46 населених пунктів області вже визволені від російської окупації.