Росіяни готуються до контрнаступу ЗСУ. Окупований РФ південь України: огляд подій за 13 липня

13 Липня 2022, 22:09

Центр журналістських розслідувань

Огляд найважливіших новин за середу, 13 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Нічні ракетно-артилерійські удари наших підрозділів відбулися, зокрема по скупченню сил противника у Чкаловому та по складу боєприпасів у Чорнобаївці.

— Авіація ЗСУ завдали ударів по складу БК і скупченню військ РФ в районі Новопетрівки.

***

У Криворізькому природничо-науковому ліцею триває видача атестатів випускникам Херсонської громади

«Випускники, які разом із батьками не мають можливостей виїхати з тимчасово окупованого Херсона, отримали серії та номери документів про освіту для вчасного реєстрування в електронних кабінетах вступників та подачі документів до українських закладів вищої освіти. А хто забарився з отриманням електронного номера документа про освіту, може звернутися до класного керівника або директора херсонської школи», — йдеться у повідомленні Херсонської міської ради.

***

У Херсоні окупанти демонтують пам’ятник Небесній Сотні

Фото: telegram/Кавун.City

***

Окупанти зводять фортифікаційні споруди біля Антонівського мосту

«За повідомленнями місцевих, окупанти будують фортифікаційні споруди біля Антонівського мосту», — йдеться в оперативній інформації Херсонської ОВА.

***

З’явилося супутникове фото гігантської вирви на місці складу боєприпасів рашистів у Новій Каховці — CNN

Гігантська вирва на місці складу боєприпасів військ рф, Нова Каховка, 12.07.2022 Фото: Planet Labs

На фото добре видно величезну вирву на місці, де раніше був склад боєприпасів, створений російськими військами у Новій Каховці Херсонської області. Він був повністю знищений пізно увечері 11 липня ракетним ударом Збройних Сил України.

***

У херсонських пабліках повідомляють про вибух та пожежу біля Чаплинки

***

У Мелітополі окупанти готуються до наступу ЗСУ — міський голова Федоров

Мешканців міста не випускають з окупованої території, щоб прикриватись ними як «живим щитом» під час бойових дій. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров 13 липня на брифінгу в медіацентрі «Україна-Укрінформ», пише ЦЖР.

«Псевдокерівник департаменту охорони здоров’я, якого призначили рашисти в Мелітополі, зібрав нараду, сказав всім колаборантам і тим, кого вони призначили керівниками закладів охорони здоров’я, підготувати продукти харчування, воду і заклеїти вікна», — розповів Федоров.

***

У Криму окупанти затримали активіста та громадянського журналіста Ролана Османова

В окупованому Криму 13 липня російські силовики в масках затримали біля «Верховного суду Криму» кримськотатарського активіста та громадянського журналіста Ролана Османова, який прийшов на засідання у справі про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне.

Ролан Османов Фото: RFE/RL

***

У Мелітополі окупанти залишили одну зі своїх військових баз

Російські військові вивезли військову техніку із двору мелітопольського багатопрофільного центру професійно-технічної освіти, пише РИА-Мелитополь.

Раніше повідомлялося, що навколо території колишнього ПТУ №24 російські загарбники збудували паркани заввишки 2,5 метри. А за парканом на футбольне поле спочатку звезли понад тридцять автобусів та кілька десятків білих джипів із синьою смужкою. А потім звозили БТРи та іншу військову техніку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter